Νέες εκδόσεις

6' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Σιμονέτα Ανιέλο Χόρνμπι

Η θεία μαρκησία

μετ. Αννα Παπασταύρου

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 578 – 20 ευρώ

Σικελία, τέλη του 1800. Τα πάθη, τα μίση, οι έρωτες, η παραφορά και οι καταχρήσεις μιας κοινωνίας συνθέτουν το χρονικό μιας αριστοκρατικής οικογένειας. Πρόκειται για τον επιθανάτιο ρόγχο μιας τάξης σε παρακμή, στο φως της ύστατης χρυσής της αναλαμπής. «Η συγγραφή είναι ένα επικίνδυνο ψαλίδι γιατί σε αποκόβει, έστω και προσωρινά, από τους άλλους», γράφει η Σιμονέτα Ανιέλο Χόρνμπι, η οποία παρακινήθηκε να γράψει τη «Θεία μαρκησία» από τον Λουίτζι Πιραντέλο, «γιατί και αυτός γοητεύτηκε από αυτή τη γυναίκα και έγραψε για τις περιπέτειές της».

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Μιχάλης Δ. Βαγιάνος

Το αθάνατο νερό

Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας

σελ. 338 – 15 ευρώ

Εικόνες, χρώματα και μυρωδιές από τα πρώτα χρόνια της σύγχρονης ναυτιλίας μεταφέρονται μέσα από τα μάτια του δεκατριάχρονου Μαρίνου Ματρόζου, που αναγκάζεται να μπαρκάρει μικρός σε ποντοπόρο καράβι για να συντηρήσει την οικογένειά του. Μέσα από την ιστορία του ανήλικου ναυτικού, ζωντανεύει έτσι ο Πειραιάς του Μεσοπολέμου, ο ομφάλιος λώρος που ένωνε την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Αιγαίου, τα λαϊκά υπνωτήρια και τα μαγειρεία που λειτουργούσαν και ως άτυπα πρακτορεία των νησιών και τα στενά της Τρούμπας. Το βιβλίο αποτελεί ακόμα μαρτυρία για τις νηοπομπές που ταξίδευαν από την Ανατολική Ακτή της Αμερικής μέχρι τα παράλια της Βόρειας Ρωσίας στον καιρό του πολέμου, φθάνοντας στην κρίση του πετρελαίου, που γέννησε τα μεγάλα δεξαμενόπλοια και την αλματώδη τεχνολογική πρόοδο που ακολούθησε.

ΛΕΥΚΩΜΑ

Στέργιος Τσιούμας

Μια ανήσυχη βόλτα

Φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη του ’70

εκδ. Ζήτρος, σελ. 80 – 15 ευρώ

«Ανιχνεύοντας την ομορφιά μέσα στην κακογουστιά, αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Στέργιος Τσιούμας ανακαλύπτει ιχνοστοιχεία της σε κάποιες οικοδομές, παλιές και νέες, της Θεσσαλονίκης. Αλλά και όταν δεν τα ανακαλύπτει, τα δημιουργεί, είτε με το οξύ μάτι του είτε προβάλλοντας μερικές κρυμμένες λεπτομέρειες. Ξετρελαμένος κι αυτός με τη Θεσσαλονίκη, κυμαίνεται ανάμεσα στη λύσσα για γραφικότητα και τη ρεαλιστική απομυθοποίησή της. Αυτή την κύμανση δεν εκφράζει άλλωστε και ο ρόλος της φωτογραφίας τις πιο πολλές φορές;» Ο Στέργιος Τσιούμας κατάγεται από την επαρχία Βοΐου της Δυτικής Μακεδονίας. Εχει κάνει 16 ατομικές εικαστικές παρουσιάσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχει επίσης βραβευτεί σε πανελλήνιους και σε διεθνείς διαγωνισμούς.

ΠΟΙΗΣΗ

Πέτρος Κασιμάτης

Ποτάμι στο χρώμα της τίγρης

εκδ. Λιβάνη, σελ. 251

Τα θέματα του βιβλίου έχουν άξονα τη μεταφυσική, τη φωτιά, το χρυσάφι, τον χρόνο, τα ξόρκια των μυημένων, το μυστηριακό και το μυστηριώδες, τους ιερούς αριθμούς και τον χαμένο παράδεισο. Μέσα στις σελίδες του βρίσκουμε τα μυστικά σύνεργα αυτής της ποίησης που είναι αλχημιστές και μάγοι, ξίφοι και σύμβολα της κοσμογένεσης, αθέατες πόλεις και βασιλιάδες.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εrik Ιzraelewicz

Οταν η Κίνα αλλάζει τον κόσμο

μετ. Γεώργιος Καρανάσιος

εκδ. Κασταλία, σελ. 336 – 22 ευρώ

Τα δώρα που ανταλλάσσει μια οικογένεια γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια καθ’ όλα συνηθισμένη εικόνα. Αγνωστη είναι η προέλευση της συνήθειας αυτής, μένουμε δε κατάπληκτοι όταν πληροφορούμαστε ότι και αυτή είναι «Made in China». Με τα λόγια αυτά ο συγγραφέας του βιβλίου, διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos», Erik Izraelewicz, προλογίζει το βιβλίο του το οποίο φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά σύγχρονα ερωτήματα. Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει 1,2 δισ. κατοίκους, ή το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γης, είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξή της, ακόμα και η μικρότερη, επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Σε αυτή τη χώρα-γη των μεγάλων δυνατοτήτων, οι ευκαιρίες – προκλήσεις είναι πολλές και σε πολλούς τομείς. Με την πραγματικότητα αυτή στον νου, πολλές από τις δυτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την Κίνα είτε ως ένα νεο Ελντοράντο είτε ως ένα νέο, φοβερό ανταγωνιστή.

Εliot Weinberger

Τι άκουσα για το Ιράκ

μετ. Σπύρος Βέργος

εκδ. Αγρα, σελ. 168

Με τα ίδια τους τα λόγια οι πρωταγωνιστές και οι κομπάρσοι του πολέμου του Ιράκ αυτοκαταδικάζονται, σε ένα εξαιρετικό κείμενο που αποτελεί σύνθεση γεγονότων, μαρτυριών και δηλώσεων σχετικά με την εισβολή και την κατάληψη του Ιράκ. Το «Τι άκουσα για το Ιράκ» παραθέτει όσα συνέβησαν και ελέχθησαν πριν από τον πόλεμο, και όσα συμβαίνουν τώρα. Ενας από τους καλύτερους δοκιμιογράφους των ΗΠΑ, ο Eliot Weinberger, ξεσκεπάζει τα ψέματα, την παραπληροφόρηση και τη βία. Δείχνει την τραγωδία του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας και την καταστροφή που προκαλούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά και στην παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη. Σε θεατροποιημένη του μορφή, το κείμενο παρουσιάστηκε την τρίτη επέτειο της εισβολής στο Ιράκ, στις 20 Μαρτίου, σε πολλές πόλεις του κόσμου. Το κείμενο έχουν προσυπογράψει διεθνείς προσωπικότητες των γραμμάτων, ανάμεσα στις οποίες οι Ταρίκ Αλί, Πολ Οστερ, Ντόρις Λέσιγκ, Κλάουντιο Μαγκρίς, Ορχάν Παμούκ, Χάρολντ Πίντερ, και από την Ελλάδα οι Μάρω Δούκα και Ερση Σωτηροπούλου.

ΝΟΜΙΚΟ

Σοφία Γιοβάνογλου

Θεσμικά προβλήματα της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 294 – 25 ευρώ

Η μετάβαση των αποφυλακιζομένων από τον εγκλεισμό στην ελευθερία αποτελεί μια ιδαιτέρως δυσχερή διαδικασία, επειδή συνήθως ο αποφυλακιζόμενος δεν είναι μόνον ένας «loser» στον κόσμο της εργασίας αλλά και ένας άνθρωπος του οποίου οι οικογενειακές σχέσεις έχουν διαρραγεί. Η μελέτη φωτίζει τα προβλήματα της διαδικασίας αυτής, που οφείλονται στον ίδιο τον νόμο και έρχονται σε σύγκρουση με το καθήκον της ελληνικής Πολιτείας να επανεντάσσει τα αποφυλακιζόμενα άτομα όταν αυτά το επιθυμούν. Συγκεκριμένα, εξετάζει θεσμούς οι οποίοι είτε εμποδίζουν την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζομένων, όπως το ποινικό μητρώο, είτε δεν την υποβοηθούν επαρκώς, όπως η ελλιπής μετασωφρονιστική αρωγή. Η μελέτη αφορά μια ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, εφόσον τα αποφυλακιζόμενα άτομα ανήκουν στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις.

ΕΥΖΩΙΑ

Τony Βuzan

Η δύναμη της σωματικής ευφυΐας

μετ. Αντωνέλλα Μουτσοπούλου

εκδ. Αλκυών, σελ. 208 – 12 ευρώ

Σωματική ευφυΐα δεν σημαίνει μόνο φυσική δύναμη και καλή φυσική κατάσταση. Σημαίνει επίσης και διανοητική δύναμη και καλή πνευματική κατάσταση, συνθήκες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ένα καλοδιατηρημένο σώμα να φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα ισχύος και δύναμης. Αναπτύσσοντας τη σωματική μας ευφυΐα, ανακαλύπτουμε ότι μπορούμε να ασχοληθούμε με οποιοδήποτε σωματικό άθλημα και ότι η βελτίωση της σωματικής ισορροπίας και της φυσικής κατάστασης θα οδηγήσει σε αντίστοιχη βελτίωση της πνευματικής ισορροπίας.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Αlain Βadiou

Περιστάσεις 1 και 2

μετ. Σάββας Μιχαήλ

εκδ. Αγρα, σελ. 240 – 15,50 ευρώ

Η συνήθης άποψη είναι ότι η φιλοσοφία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την πολιτική. Η φιλοσοφία, ωστόσο, δεν παύει να συναντιέται συνέχεια με την πολιτική, υποστηρίζει ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, σε συναντήσεις τις οποίες ο συγγραφέας χαρακτηρίζει «περιστάσεις». Είτε πρόκειται επομένως για τις εκλογές Σιράκ – Λεπέν, είτε για την 11η Σεπτεμβρίου, είτε για τους «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς της Σερβίας, είτε για τον πόλεμο του Ιράκ, το φιλοσοφείν συνίσταται στη γνώση τού κατά πόσον μπορούμε να διασχίσουμε την απόσταση ανάμεσα στη σκέψη και την εξουσία, καθώς και στη γνώση τού αν το συμβάν οδηγεί στη ρήξη.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Σύγκριση

τεύχ. 16

Νοέμβριος 2005

Κυκλοφόρησε το 16ο τεύχος της «Σύγκρισης», ετήσιας έκδοσης της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας. Στο τεύχος αυτό, μεταξύ άλλων, η Ερη Σταυροπούλου σκιαγραφεί την εικόνα της Αμερικής στην ελληνική λογοτεχνία του 19ου αιώνα· ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς διερευνά τη σχέση των Θερβάντες, Λόρκα και Ελύτη· ο Δ. Αρμάος ασχολείται με τις ελληνικές μεταφράσεις της «Θείας Κωμωδίας»· η Μορφία Μάλλη επιχειρεί μια προσέγγιση της «Συγκεκριμένης ποίησης» και η Βαρβάρα Παπασταύρου μελετά την πρόσληψη του «Σιντ» στην Ελλάδα. Τις βιβλιοκριτικές υπογράφουν ο διευθυντής του περιοδικού Ζάχος Σιαφλέκης, η Λητώ Ιωακειμίδου και η Εύη Πετροπούλου.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

Το νησί των θησαυρών

εικ. Ρόμπερτ Ινγκπεν

μετ. Φίλιππος Μανδηλαράς

εκδ. Πατάκη, σελ. 192 – 19,70 ευρώ

Ο νεαρός Τζιμ Χόουκινς βρίσκει σε ένα σεντούκι τον χάρτη ενός νησιού όπου υπάρχει ο θησαυρός του τρομερού κουρσάρου Τζον Φλιντ. Παρέα με τον γιατρό Λάιβεζυ και τον πυργοδεσπότη Τριλόουνυ, αποφασίζουν να αρματώσουν μια σκούνα για να τον αναζητήσουν. Και ως μάγειρα προσλαμβάνουν τον Τζον Σίλβερ, τον περίφημο ναυτικό με το ένα πόδι, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτός ήταν ο αρχικός κάτοχος του σεντουκιού. Οταν φτάνουν στο νησί, ανακαλύπτουν ότι το πλήρωμα που αποτελείται από φοβερούς πειρατές των θαλασσών σχεδιάζει ανταρσία. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του θησαυρού, ο Τζιμ Χόουκινς και ο δαιμόνιος Τζον Σίλβερ θα βρεθούν πολλές φορές αντιμέτωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή