Συνήθεις εραστές **

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σινεφίλ

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Γκαρέλ

Ερμηνεία: Λουί Γκαρέλ, Κλοτίντ Εσμέ.

Οι «Συνήθεις εραστές» έχουν φόντο το γαλλικό Μάη του ’68. Είναι μια ασπρόμαυρη ταινία που διαρκεί τρεις ώρες και δεν έχει πλοκή – στοιχείο που πρέπει να λάβει υπόψη του ο υποψήφιος θεατής της. Σχηματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για το χρονικό της αποσύνθεσης και του θανάτου μιας παρέας ρομαντικών επαναστατών, που γνωρίστηκαν στα οδοφράγματα στους δρόμους του Παρισιού τις μέρες της νεανικής έκρηξης του ’68 και έγιναν φίλοι. Η ταινία αποτελείται από τρεις δραματουργικούς κύκλους οι οποίοι αντιστοιχούν σε διαδοχικά στάδια ενός θανάτου, (μεταφορικά και κυριολεκτικά) με τον πρωταγωνιστή της να βρίσκεται πάντοτε στο κέντρο του καθενός από τους κύκλους. Ο βετεράνος σκηνοθέτης Φιλίπ Γκαρέλ, φαινομενικά, ξοδεύει την ώρα του σε ξεπερασμένα φορμαλιστικά γυμνάσματα -σε σημείο να πιστεύεις πως η ταινία έρχεται από την εποχή της μεγάλης δόξας της νουβέλ βαγκ. Στην πραγματικότητα, βάζει συνειδητά σε μια τροχιά αποδραματοποίησης τους «Συνήθεις εραστές» του.

Στην ταινία δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα γιατί η πρόθεση του Γκαρέλ είναι να δείξει στον θεατή ένα μεγάλο κενό, που αφορά την ουτοπία του γαλλικού Μάη και το υπαρξιακό δράμα μιας παρέας νέων ανθρώπων. Η διαδρομή του είναι από το συλλογικό προς το ατομικό, από την επανάσταση προς τον έρωτα. Κινηματογραφεί τα οδοφράγματα από μακριά, με την κάμερα τοποθετημένη σε σταθερό σημείο να καταγράφει ασήμαντες λεπτομέρειες, αφαιρώντας κάθε στοιχείο ηρωισμού. Εδώ, ο Γκαρέλ σκηνοθετεί ένα μεγάλο έρωτα από τον οποίο απουσιάζει παντελώς το πάθος.

Το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ένας 20χρονος (τον ενσαρκώνει ο γιος του Γκαρέλ, Λουί) που γράφει ποιήματα και αρνείται να καταταγεί στον στρατό. Στα οδοφράγματα τις μέρες του Μάη θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί μια νεαρή γλύπτρια, η οποία θα τον εγκαταλείψει για να κάνει καριέρα στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή