Μια παράδοση που αγγίζει το μέλλον

Μια παράδοση που αγγίζει το μέλλον

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά την ανακαίνισή του και ξεκινώντας αυτόν τον μήνα τους εορτασμούς για τον μισό αιώνα λειτουργίας του, το Ευγενίδειο κατάφερε υπό τη διοίκηση του Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη όχι μόνο να ανανεώσει τη λειτουργία του αλλά και να την πλουτίσει και να την επεκτείνει, εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο στην εκπαιδευτική του προσφορά και τη σχέση επιστήμης – τεχνολογίας και κοινωνίας. Κλειδί γι’ αυτό; Οι νέες τεχνολογίες.

Η ιστορία αυτή ξεκινάει το 1956, όταν η Μαριάνθη Σίμου, αδερφή του Ευγένιου Ευγενίδη, αποφάσισε να εκπληρώσει την επιθυμία του εκλιπόντος από το 1954 αδερφού της και να συστήσει το Ιδρυμα, όπως αυτός όριζε στη διαθήκη του. Η πρώτη δραστηριότητα του Ιδρύματος ήταν η έκδοση τεχνικών διδακτικών εγχειριδίων για τους μαθητές και σπουδαστές των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών. Πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε ήταν τα «Μαθηματικά» του Τεχνίτη το 1957. Από τότε έχει επιληφθεί της συγγραφής και έκδοσης 400 διδακτικών εγχειριδίων για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 45.000.000 αντίτυπα βιβλίων.

Το Πλανητάριο, από το οποίο έχουν περάσει γενιές Ελλήνων και το οποίο έκανε ευρέως γνωστό το Ιδρυμα στο κοινό, εγκαινιάστηκε το 1966. Το Πλανητάριο αυτό ήταν το πρώτο στην Ελλάδα και για δεκαετίες παρέμενε το μοναδικό του είδους του στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Το προβολικό του σύστημα, ο «παγκόσμιος προβολέας» της εταιρείας ΖΕΙSS, είχε ύψος 6 μέτρα και βάρος 2,5 τόνους. Αποτελούνταν από 29.000 εξαρτήματα και έφερε πάνω του 150 δευτερεύοντα προβολικά συστήματα!

Την ίδια χρονιά, το 1966, λειτούργησε για πρώτη φορά και η δανειστική βιβλιοθήκη του.

Τη Μαριάνθη Σίμου διαδέχθηκε στη διοίκηση του Ιδρύματος ο Νικόλαος Βερνίκος – Ευγενίδης, ο οποίος το 1997 έβαλε τις βάσεις για την ανανέωση του Ιδρύματος και αυτόν, το 2000, ο σημερινός του πρόεδρος Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης.

Εκατομμύρια επισκέπτες

Αφότου ανακαινίστηκε και άνοιξε τις πύλες του ξανά στο κοινό το 2004, το Ευγενίδειο έχει υποδεχθεί περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες τόσο στο Πλανητάριο, όσο και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει (συνέδρια, ημερίδες). Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι και σήμερα το σημείο αναφοράς και αναγνώρισης του Ιδρύματος και πλέον το καλύτερα εξοπλισμένο στον κόσμο. Στεγάζεται σε χώρο με εμβαδόν τριπλάσιο του παλαιού και έχει δυνατότητα προβολής ταινιών μεγάλης οθόνης τύπου ΙΜΑΧ και ΟΜΝΙΜΑΧ. Είναι δύσκολο να αναφέρουμε όλα τα συστήματα ήχου και εικόνας, τους διαστημικούς προσομοιωτές και τα συστήματα λέιζερ που συνιστούν μέρος του εξοπλισμού του.

Ο νέος εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος εκτείνεται σε τρεις ορόφους και καταλαμβάνει 1.800 τ.μ. Από τον Νοέμβριο μια νέα μόνιμη εκπαιδευτική έκθεση σε συνεργασία με το Γαλλικό Μουσείο Επιστημών La Villette θα ανοίξει τις πύλες της στους μαθητές. Στις τρεις ενότητες της (Υλη – Υλικά, Επικοινωνία – Τηλεπικοινωνίες και Βιοτεχνολογία) στόχος της έκθεσης θα είναι η παρουσίαση θεμελιωδών νόμων και αρχών της επιστήμης, η αναπαράσταση με επαγωγικό και διαδραστικό τρόπο φυσικών φαινομένων και η κατανόηση της τεχνολογίας, που και γι’ αυτή τη δραστηριότητα αποτελεί κλειδί της προσπάθειας. Τέλος η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, εμπλούτισε σημαντικά τις συλλογές της και ενσωμάτωσε τμήματα που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες. Εκτείνεται πλέον σε τρεις ορόφους και τα αναγνωστήριά της επισκέπτονται 35.000 αναγνώστες ετησίως. Στον χώρο των πολυμεσικών εφαρμογών παρέχεται δωρεάν πρόσβαση υψηλής χωρητικότητας στο Διαδίκτυο, καθώς και βοήθεια από ειδικευμένο προσωπικό.

Πραγματοποιούνται δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα χρήσης λογισμικού, παρουσιάσεις με θέμα το Διαδίκτυο, όλα με σκοπό τον ευκολότερο και ταχύτερο εντοπισμό των πληροφοριών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά έγιναν χωρίς καμιά κρατική χρηματοδότηση.

«Στην υπηρεσία του ανθρώπου»

«Πιστεύουμε ότι η επιστήμη πρέπει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι το αντίθετο. Στις δύσκολες προκλήσεις των ημερών μας κύριο μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι τα παιδιά μας να έχουν καλύτερο αύριο από το χθες, επομένως μέσα από τα ερεθίσματα της γνώσης, με όλες μας τις δυνάμεις πρέπει να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση». Ο Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, ένας ευχάριστος και ευθύς άνθρωπος, δείχνει πως φέρει το πνεύμα των προκατόχων του και αυτή τη διάθεση για προσφορά προς τον τόπο που μοιάζει να έρχεται από… «άλλη εποχή». Και σε πείθει ότι το πιστεύει. Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1958. Το 1980 αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομία των Μεταφορών (Τransport Εconomics), στο Λονδίνο.

Υπήρξε στέλεχος των επιχειρήσεων Ευγενίδη από το 1979 και ενεργό μέλος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από τη θέση του Γενικού Γραμματέα (1996 – 2003) και έπειτα από τη θέση του Ταμία της Ενωσης.

Από το 2000 ανέλαβε τη διοίκηση του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο οποίο σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου. Από την αρχή μας κάνει ξεκάθαρο πως οι εφοπλιστικές του δραστηριότητες και το Ιδρυμα είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα τα οποία δεν συγχέει.

– Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά να είστε πρόεδρος του Ιδρύματος, διαδεχόμενος τους προκατόχους σας Νικόλαο Βερνίκο – Ευγενίδη και Μαριάνθη Σίμου;

– Σημαίνει συναίσθηση ευθύνης αλλά και αγωνίας των συνεργατών μου αλλά κι εμένα προσωπικά ούτως ώστε οι στόχοι που είχε θέσει ο εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης να προσδιορίζονται στο πνεύμα της εποχής και τα μηνύματα των καιρών.

Χαρτογράφηση του μέλλοντος

– Το ίδρυμα Ευγενίδου διαθέτει το καλύτερο κατά πάσα πιθανότητα σύστημα OMNIMAX – IMAX στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Αξιοποιούνται επαρκώς οι δυνατότητες του συστήματος; Τι θα δούμε στο μέλλον;

– Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση μιας και κρίνω ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι των δυνατοτήτων του συστήματος έχει αξιοποιηθεί. Αλλά στη ζωή πρέπει να προχωρούμε με αργά και σταθερά βήματα. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα προβάλλονται περισσότερα θέματα. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα έχουν παρουσιασθεί και πληθώρα άλλων θεμάτων όπως περιβαλλοντικά θέματα, π.χ. η «Ζωντανή Θάλασσα», πολιτιστικά, όπως η πολύ καλή συνεργασία μας με τη συνθέτρια κυρία Ευανθία Ρεμπούτσικα. Ακόμη το «ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα», μια πρωτότυπη δουλειά του Σουηδού φωτογράφου Nillson κ.ά. Να είστε βέβαιος όμως ότι χαρτογραφούμε το μέλλον σήμερα!

– Το Ιδρυμα διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να προχωρήσει αφενός σε υψηλού επιπέδου παραγωγές για τα πιο σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, αφετέρου σε διεθνείς συνεργασίες και να καταστεί σημείο αναφοράς διεθνούς επιπέδου. Ποιοι είναι οι στόχοι σας σε αυτήν την κατεύθυνση;

– Οταν το 1952 ο Ευγένιος Ευγενίδης όριζε στη διαθήκη του τη δημιουργία ενός Ιδρύματος «του οποίου σκοπός είναι να συμβάλη εις την εκπαίδευσιν νέων ελληνικής ιθαγένειας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω», πιθανότατα δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε ότι θα υπήρχε σήμερα ακόμα, ούτε και ότι θα παρέμενε 50 χρόνια μετά τη δημιουργία του στην αιχμή της τεχνολογικής και επιστημονικής εκπαίδευσης στη χώρα μας αξιοποιώντας πάντοτε στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης τεχνολογικά εργαλεία που η πολιτεία δεν μπορεί να αφομοιώσει.

Ηδη συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς φορείς στην Ευρώπη και την Αμερική και έχουμε ξεκινήσει να συμμετέχουμε σε πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως Brain Science, Connect, SOL κ.λπ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει εάν είναι δυνατόν ως εταίρος στην κοινωνία της γνώσης και το Ιδρυμα Ευγενίδου δηλώνει παρόν σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή