Εν αναμονή δηλώσεων Γ. Βουλγαράκη

Εν αναμονή δηλώσεων Γ. Βουλγαράκη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το πρωί αναμένεται να κάνει δηλώσεις ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης για την εξέλιξη των ερευνών που αφορούν την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη νήσο Σχοινούσα. O υπουργός θα αναφερθεί στον αριθμό των αρχαίων που καταμέτρησαν οι εκπρόσωποι της KA Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καθώς και της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών και σε όσες λεπτομέρειες έχουν να κάνουν με την πλευρά του ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αρχαιολόγοι κατέγραψαν συνολικά 142 αντικείμενα, πολλά από τα οποία ακόμη εξετάζονται αν εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί Αρχαιοτήτων. Ρωμαϊκά κιονόκρανα, ο κορμός αγάλματος της Αφροδίτης, μεγάλος αριθμός κεραμικών που οι εκπρόσωποι των εφορειών θεωρούν από τα πιο σημαντικά αντικείμενα της κατάσχεσης, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκαν και ρωμαϊκά αντίγραφα κακής ποιότητας. Εν τω μεταξύ, σε γραπτή δήλωσή τους το ζεύγος Νικολάου και Δέσποινας Παπαδημητρίου σημειώνουν: «Πληροφορηθήκαμε τις έρευνες της Αστυνομίας στο Παλαιό Ψυχικό και στη Σχοινούσα. Βρισκόμαστε στο Λονδίνο ήδη από τις αρχές Μαρτίου, λόγω παρατεταμένης νοσηλείας του πρώτου από εμάς για σοβαρότατη ασθένεια. Θέλουμε ειλικρινώς να δηλώσουμε ότι τιθέμεθα στην απόλυτη διάθεση των Ελληνικών Αρχών προς παροχή κάθε πληροφορίας, διευκρίνισης και στοιχείου, οποτεδήποτε μας ζητηθεί».

Οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ πιστεύουν ότι η υπόθεση της Σχοινούσας είναι μια καλή ευκαιρία για να αποκαλυφθεί ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας που έχει βάλει και την Ελλάδα για τα καλά στο παιχνίδι. Μέχρι τη δεκαετία του ’90 γνωρίζαμε ότι το βασικό κέντρο αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας ήταν το Μόναχο της Γερμανίας, με βασικό σταθμό τη Βουλγαρία. Τώρα προστέθηκε και η Ελλάδα. H παράνομη εξαγωγή αρχαιοτήτων, άλλωστε, και οι πρωταγωνιστές της, έχουν βρει πολλούς τρόπους. Από το να εντοιχίζουν εικόνες, όπως είχε συμβεί πριν από λίγα χρόνια με πολιτιστικούς θησαυρούς από την κατεχόμενη Κύπρο, μέχρι να μεταφέρουν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας ανάμεσα σε καρπούζια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή