Μόνο επί πληρωμή παραστάσεις στο Ηρώδειο

Μόνο επί πληρωμή παραστάσεις στο Ηρώδειο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χρέη του ενός υπουργείου στο άλλο και η δυσκολία του Ελληνικού Φεστιβάλ να προχωρήσει στο φετινό πρόγραμμά του, οδήγησαν χθες τρεις υπουργούς (Οικονομικών, Τουρισμού, Πολιτισμού) να συναντηθούν και να θέσουν επί της ουσίας το ζήτημα. Ετσι, στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Αλογοσκούφης δέχτηκε τους συναδέλφους του, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά και Γιώργο Βουλγαράκη καθώς και τον διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργο Λούκο, οι οποίοι καταπιάστηκαν με το πρόβλημα των οφειλών.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι θα γίνουν κανονικά φέτος οι παραστάσεις στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο (προς στιγμήν κινδύνεψαν να ναυαγήσουν), αφού θα πραγματοποιηθεί ένας διακανονισμός για τα παλιά χρέη του Ελληνικού Φεστιβάλ. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι από δω και στο εξής, το Ηρώδειο θα παραχωρείται μόνο επί πληρωμή. Απόφαση που θα αυξήσει τα έσοδα του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο χρόνια τώρα δεν μπορούσε να νοικοκυρέψει τις εκκρεμότητές του ακολουθώντας ένα άνισο σύστημα, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια κάποιων αιτούντων, οι οποίοι έβρισκαν τρόπους να μη βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά τα ζητήματα, αλλά επεκτάθηκε στην αναζήτηση τρόπων που θα τακτοποιούν αυτά τα ζητήματα του υπουργείου Πολιτισμού. O κ. Βουλγαράκης, άλλωστε, μοιάζει αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία ώστε να αυξήσει τα έσοδα του υπουργείου του και θα βάλει σε τάξη άνισες τακτικές.

Το θέμα των οφειλών του Ελληνικού Φεστιβάλ προς το ΥΠΠΟ ήρθε στην επικαιρότητα πρόσφατα, λίγες ημέρες πριν την εξέταση από το ΚΑΣ, αιτήσεων που ζητούσαν την παραχώρηση του Ηρωδείου για εξωφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έκρουσε -διά της προέδρου του Αικ. Ρωμιοπούλου- τον κώδωνα του κινδύνου για χρέη που συσσωρεύονται από το 1999 ώς το 2005 και άγγιξαν τα 1.332.529 ευρώ. Από αυτά, τα 814.027 είχαν σταλεί στην εφορεία για καταλογισμό (φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Ελληνικό Φεστιβάλ) και αφορούν το διάστημα από το 1999 ώς το 2003. Από τα τελευταία τα 211.307 ευρώ είναι οι οφειλές του 2004, ενώ τα 218.640 ευρώ αφορούν τις εκδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Το περίεργο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι δεν βρέθηκαν ανάλογα στοιχεία για την Επίδαυρο, αφού τα έγγραφα του ΤΑΠ αναφέρονται μόνο στην περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με αυτά, το χρέη για την Επίδαυρο είναι 78.000 ευρώ, ενώ για τη Μικρή 10.560 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Πολιτισμού θέλει να τακτοποιήσει και το θέμα των τιμών με τα τέλη χρήσης που πληρώνουν οι φορείς για τη χρήση των μνημείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή