Ανοιξαν τα πρώτα κιβώτια

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βεβαιότητα δεν μιλάει κανείς ακόμη, ωστόσο τα πρώτα κιβώτια που έφτασαν από τη Σχοινούσα ανοίχτηκαν χθες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο. Στο πρώτο, υπάρχουν υποψίες για ένα δύο αντίγραφα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο σύνολο των 15 κομματιών που καταμετρήθηκαν. Επίσης ο έλεγχος σε καταλόγους ξένων δημοπρασιών έδειξε ότι ορισμένα αντικείμενα αγοράστηκαν σε δημοπρασίες του εξωτερικού. Πάντως, έως τα τέλη της εβδομάδας οι αρχαιολόγοι θα γνωρίζουν περισσότερα, ενώ μετά θα ακολουθήσει η οικονομική και χρονολογική εκτίμηση των αρχαιοτήτων.

Στο Βυζαντινό Μουσείο, τα κιβώτια που ανοίχτηκαν για την καταγραφή περιείχαν 16 μαρμάρινα κομμάτια, βημόθυρα και τρεις τοιχογραφίες καθώς και 125 μικρά αντικείμενα. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στον 12 και 13ο αι. Ανάμεσα στα ευρήματα οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν αντίγραφα, ότι τα βημόθυρα ανήκουν στον 17 και 18 αι. και ότι πολλά αντικείμενα έχουν μουσειακή αξία.

Στην περίπτωση των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο BXM, οι ειδικοί ισχυρίζονται πως σε δύο εβδομάδες θα έχει πραγματοποιηθεί η πλήρης εκτίμηση των αντικειμένων. Πάντως, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ είναι γενικά πολύ διακριτικές στην υπόθεση της Σχοινούσας και των πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή