Γκρίζοι λύκοι και πρόβατα στη μακρινή Καππαδοκία

Γκρίζοι λύκοι και πρόβατα στη μακρινή Καππαδοκία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάχ ελ Ακμπαρ – Ο θεός είναι μεγάλος. Αυτή η φράση, φωναγμένη σκόρπια από ολιγάριθμους, και μάλλον διαταραγμένης προσωπικότητας τύπους -αν κρίνουμε από το «όλον» του παρουσιαστικού τους- έδωσε την αφορμή σε κανάλια, τουρκικά και ακολούθως ελληνικά, να κάνουν λόγο στις «Ειδήσεις» τους για «επεισόδια» το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην Καππαδοκία από… «Γκρίζους Λύκους» κατά την προσέλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον ναό των Αγίων Θεοδώρων της Μαλακοπής, όπου ετέλεσε εσπερινό παρουσία αρκετών δεκάδων Ελλήνων επισκεπτών.

Τα «γεγονότα» όμως, που ιδίοις όμμασι παρακολουθήσαμε, δεν έχουν καθόλου έτσι -και σίγουρα τα μεταδοθέντα και παραφουσκωθέντα δεν ήταν η πραγματική είδηση από την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Καππαδοκία τις τελευταίες ημέρες. Διότι είδηση, χωρίς εισαγωγικά, ήταν κατ’ αρχάς αυτή καθαυτή η παρουσία του Πατριάρχη στην άλλοτε απαγορευμένη σε χριστιανούς ιεράρχες Καππαδοκία και η τέλεση λειτουργιών σε δύο από τους ιστορικούς (και σε πλήρη εγκατάλειψη) ναούς της περιοχής, κυρίως δε η πληροφορία την οποία οι Τούρκοι επίσημοι έδωσαν επιτόπου (στο Προκόπι, σημερινό Ούργκουπ) στον Πατριάρχη ότι η Αγκυρα ενέκρινε το ποσό των 50.000 ευρώ για την (στοιχειώδη, έστω) προστασία και αποκατάσταση δύο ναών, από τους σημαντικότερους της περιοχής. Οι δε θεωρηθέντες «Γκρίζοι Λύκοι» δεν ήταν παρά ευάριθμα (και μάλλον «μαύρα» του χωριού εκεί) πρόβατα, που θέλησαν εν τη σχόλη τους κάτι να ξαναζήσουν από τα σοβαρότερα, πράγματι, γεγονότα τα οποία είχαν γίνει εκεί τον περασμένο Οκτώβριο κατά την τότε επίσκεψη του Πατριάρχη. Ο κόσμος ολόγυρα στο χωριό συνέχιζε ήσυχος τις ασχολίες του, φιλικός κι ευπροσήγορος παντού, η δε καφετζού δεν θέλησε με κανένα τρόπο να πληρωθεί για τον καφέ που μας σέρβιρε, προφανώς επειδή ανταλλάξαμε δυο λόγια με τον γιο της που έπαιζε ούτι σε μια γωνιά του καφενέ.

Οι δύο ναοί τους οποίους αφορά η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ο προαναφερθείς ναός των Αγίων Θεοδώρων στη Μαλακοπή (σημερινό Ντερίνκογιου) και ο ναός του Αγίου Νικολάου της Σινασού (σημερινό Μουσταφάπασα). Στη Σινασό, αλλά στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, τελέστηκε θεία λειτουργία την Κυριακή το πρωί, παρουσία του Πατριάρχη και χοροστατούντος του μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ.

Στη Σινασό ο κ. Βαρθολομαίος, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του δημάρχου της Σινασού, του φιλοπρόοδου και φιλέλληνα, κ. Μουσταφά Οζέρ, καθώς και του κ. Κώστα Καρρά, προέδρου της «Ελληνικής Εταιρείας», μέλη της οποίας πραγματοποιούσαν προσκύνημα στην Καππαδοκία, διατύπωσε την ευχή να συνεχιστούν οι προσπάθειες και των δύο πλευρών για διάσωση εκκλησιών και άλλων χριστιανικών μνημείων, αλλά και για τη δημιουργία τζαμιού στην ελληνική πρωτεύουσα, «η οποία καθώς λέγεται είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει παρόμοιο τέμενος, πράγμα που δεν περιποιεί τιμή» στη χώρα μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή