Ο φωτογράφος Ερνέστο Γκεβάρα

Ο φωτογράφος Ερνέστο Γκεβάρα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρώτα υπήρξα φωτογράφος και μετά κομαντάντε», είχε πει ο ίδιος ο Τσε, αλλά ήταν μάλλον από τις δηλώσεις του που δεν έμειναν στην ιστορία. Αυτή την άγνωστη πλευρά του Κουβανού επαναστάτη θα φωτίσει η έκθεση «Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ο φωτογράφος» που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος».

Για τις ανάγκες τις έκθεσης ήρθε στην Ελλάδα η κόρη του, Αλέιδα Μαρτς Γκεβάρα και παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα. Μοιράστηκε μαζί μας τις λιγοστές αναμνήσεις που έχει από τον πατέρα της και τα όσα διδάχθηκε από τη ζωή και τις πράξεις του. Η ίδια, παιδίατρος, αλλεργιολόγος σε νοσοκομείο της Αβάνας εξομολογήθηκε ότι κατάλληλος για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας είναι ο αδερφός της, μιας και αυτός ασχολείται κυρίως με το αρχείο του Τσε. Λόγω τροχαίου ατυχήματος, όμως, θα έρθει στην Ελλάδα αργότερα.

Με επίκεντρο

τον άνθρωπο

Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν την αγάπη του Τσε για τη φωτογραφία, που υπήρξε βασικό του επάγγελμα στο Μεξικό. Πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο ο Τσε εστίαζε στο κλείστρο της κάμερας «όλα τα πολιτιστικά στοιχεία που μπορούμε να χάσουμε ανά πάσα στιγμή αν δεν διατηρηθεί η παγκόσμια ειρήνη». Στην ερώτηση «Τι μπορούν να πουν στον σύγχρονο άνθρωπο αυτές οι φωτογραφίες, όταν ακόμα και η έννοια του επαναστάτη έχει αλλάξει», η Αλέιδα απάντησε: «Μέσα από την έκθεση πολλά άτομα θα γνωρίσουν τον αληθινό Τσε Γκεβάρα και θα δουν πόσο σκληρή δουλειά χρειάζεται αν θέλει κανείς να αλλάξει τον αποκαλούμενο Τρίτο Κόσμο. Η σύνδεση ανάμεσα στις φωτογραφίες και την επικαιρότητα εναπόκειται στην προσωπικότητα του θεατή. Η έκθεση διοργανώνεται από το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα, που εδρεύει στην Αβάνα, στο σπίτι που έμενε ο ίδιος και διευθύνεται από τη σύζυγό του. Οι 238 φωτογραφίες της έκθεσης έχουν ήδη παρουσιαστεί στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Δανία, καθώς και στη Λατινική Αμερική. Στην Ελλάδα θα βρίσκονται για πέντε μήνες, μέχρι τις 2 Ιουλίου στην Αθήνα, και στη συνέχεια σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα και Ιωάννινα. Αναλυτικά η έκθεση περιλαμβάνει 238 φωτογραφίες τραβηγμένες από το 1951 ώς το 1963 (σε Αργεντινή, Μεξικό, Γουατεμάλα, Κούβα κ.ά.), φωτοτυπία της ταυτότητας φωτογράφου του Τσε και δύο μηχανές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή