Πάρτι για την Ημέρα του Χορού

Πάρτι για την Ημέρα του Χορού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πάρτι όπου χορευτές, χορογράφοι αλλά και όλοι οι φίλοι του χορού θα μπορούν να χορέψουν μαζί εκτός σκηνής! Ετσι θα εορταστεί εφέτος η Παγκόσμια Ημέρα Χορού αύριο το βράδυ στο «Bar 4» στην οδό Κολοκοτρώνη 25 μέσα στη Στοά Πραξιτέλους. Αυτό το πρωτότυπο «Πάρτι του Χορού» θα είναι και η ανεπίσημη έναρξη του 5ου Φεστιβάλ Χορού που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων από μεθαύριο Πέμπτη (5/5) έως και τις 22 Ιουνίου.

Προβληματισμοί

«Το ένα θέατρο της πρώτης χρονιάς έγινε πέντε, οι δεκαεννέα παρουσίες έγιναν πενήντα πέντε, οι τριάντα πέντε βραδιές χορού έγιναν εκατόν επτά και οι είκοσι οκτώ χορογράφοι ογδόντα έξι… Το ελληνικό κοινό βλέπει χορό». Με αυτά τα λόγια συνόψισε χθες σε συνέντευξη Τύπου την πορεία από τη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ, ο Πέτρος Γάλλιας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Σε ένα μεγάλο κύκλο χορευτές και χορογράφοι μοιράστηκαν μαζί μας τους προβληματισμούς τους για το μέλλον του χορού στην Ελλάδα αλλά και τις προτάσεις τους για το εφετινό Φεστιβάλ.

«Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη», ανέφερε από την πλευρά του ο Χάρης Μανταφούνης, ο οποίος εφέτος «συνυπάρχει στην ίδια παράσταση» με τη μαθήτρια και χορεύτριά του, νυν χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Ελδωρ», Λίλα Ζαφειροπούλου. «Εάν δεν αλλάξει κάτι τα πράγματα θα οδηγηθούν στο πώς ήταν πριν από τριάντα χρόνια, όπου μόνο όσοι είχαν χρήματα ασχολούνταν με τον χορό… Ισως οι συνεργασίες να είναι η μόνη λύση μέχρι να υπάρξει μια καλύτερη κατάσταση, ένας καλύτερος υπουργός Πολιτισμού», πρόσθεσε ο Χάρης Μανταφούνης.

Κοιτάζοντας το πρόγραμμα του εφετινού 5ου Φεστιβάλ Χορού, πλούσιου σε ιδέες κατά τα άλλα, παρατηρούμε κάποια κενά… «Δέκα τέσσερις ομάδες ακύρωσαν τελευταία στιγμή τις παραστάσεις τους», εξήγησε ο Πέτρος Γάλλιας. Και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οχι απλώς έχουν καθυστερήσει οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟ αλλά η επιτροπή δεν έχει καν συνεδριάσει. Κάποιες ομάδες έχουν καταρρεύσει…». Ενα από τα πολλά θέματα που απασχολούν το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων είναι η δημιουργία μιας μόνιμης στέγης για τον χορό. «Το θετικό είναι ότι ο κόσμος ξέρει πια πως κάθε Μάιο και Ιούνιο μπορεί να βλέπει χορό».

Ομάδες

Ποιες ομάδες θα εμφανιστούν φέτος στο 5ο Φεστιβάλ Χορού;

Θα δούμε την «x-art» της Κατερίνας Ανδριοπούλου στην παράσταση για παιδιά «Και ζήσανε αυτοί καλά;». Το «Αέναο Χοροθέατρο» του Ντανιέλ Λομέλ με τα έργα «Divertimento» και «Οικία Alba». Την ομάδα «Kinesis» του Παρασκευά Τερεζάκη, Ελληνα χορογράφου που ζει και δουλεύει στο Βανκούβερ, τη «Landscape» της Ιωάννας Πάραλη με το «Missing People», το «Συνεργείο Τεχνών» της Σίλβια Μάκι με τη «Γήινη Δημιουργία», τη συνεργασία των ομάδων «Ακτίνα» και «Seresta» «Pandora’s Books» κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή