ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η ζωγράφος Σίλεια Δασκοπούλου

Μια ιδιαίτερα αξιόλογη παρουσία της ελληνικής εικαστικής σκηνής έφυγε χθες από τη ζωή. H ζωγράφος Σίλεια Δασκοπούλου, η οποία είχε από το 1962 μια συνεχή παρουσία στον καλλιτεχνικό χώρο, κηδεύεται σήμερα στις 16.15 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Η Δασκοπούλου ανήκει στη γενιά που διαμορφώθηκε στη δεκαετία του ’60. Παρουσίασε τις διάφορες φάσεις της ζωγραφικής της πορείας σε 6 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πολλές σημαντικές θεματικές εκθέσεις.

Κρυμμένος κανόνας

Γεννημένη το 1936 στη Θεσσαλονίκη πήρε μαθήματα από τον Πάνο Σαραφιανό και σπούδασε ζωγραφική στη ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Το 1967 πήγε στο Παρίσι όπου έκανε για τρία χρόνια ελεύθερες σπουδές. Η Ελένη Βακαλό γράφει την ίδια χρονιά για τις φυσιογνωμίες που πρωταγωνιστούν στα έργα της: «… τα πρόσωπα εκφράζουν απλά την ψυχολογική τους κατάσταση προσεγγίζοντας έως και ένα λαϊκό πριμιτιβισμό, μέσα από τις εξαιρετικές ποιότητες των χρωμάτων της».

Το 2000, η αίθουσα τέχνης «Νέες Μορφές» πραγματοποιεί αναδρομική έκθεση. H Μαρία Μαραγκού σημειώνει στον κατάλογο: «Η εμπειρία της ψυχής της Σίλειας Δασκοπούλου συνδέεται κυτταρικά με το σήμερα, ερεθίζει τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, συγκεντρώνει τα στοιχεία του χθες, του σήμερα, του αύριο, σε μία και μόνη πολιτισμική ταυτότητα όπου αναγράφεται το γένος των γυναικών. Για να αντιτάξεις το σχόλιο στη σύμβαση, δίχως να παίξεις με τους όρους του εικαστικού σου χρόνου, χρειάζεται να ανακαλύψεις τον κρυμμένο κανόνα».