Η σάτιρα, γέφυρα πολιτισμού

Η σάτιρα, γέφυρα πολιτισμού

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γέφυρα που επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Πολιτισμού είναι δεμένη με σάτιρα, με χιούμορ, διακωμώδηση και πρόκληση. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης παρουσίασε την πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ για τη διοργάνωση μιας έκθεσης γελοιογραφίας, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια γέφυρα πολιτισμού και σάτιρας που είχε όμως και ειδήσεις στο τέλος της συνέντευξης: ο υπουργός ενημέρωσε για τα οικονομικά του υπουργείου, έπειτα από τη χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονονομίας Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και για τα οργανωτικά και γενικό σχεδιασμό του ΥΠΠΟ, ενώ ανήγγειλε και τη συνάντηση που θα έχει στις 16 Μαΐου στην Αθήνα, με τον διευθυντή του Μουσείου Γκετί.

Συναντήσεις

Αισιόδοξος δήλωσε ο Γ. Βουλγαράκης μετά τη συνομιλία του με τον Γ. Αλογοσκούφη, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξουν κάποιες έκτακτες αποφάσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το κομμάτι του πολιτισμού, προκειμένου να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και να δρομολογηθούν νέες πρωτοβουλίες». Ανακοίνωσε δε δύο συνεντεύξεις Τύπου για το επόμενο διάστημα: η μία θα αφορά την τακτοποίηση των εσωτερικών του ΥΠΠΟ και η άλλη το «τι θέλουμε να κάνουμε στον σύγχρονο πολιτισμό».

Είδηση όμως είναι και η επίσκεψη στην Αθήνα του διευθυντή του Μουσείου Γκετί, στις 16 Μαΐου, «δεδομένου ότι βρισκόμαστε σ’ έναν ανοιχτό διάλογο όσον αφορά τα ελληνικά εκθέματα του Μουσείου και γενικότερα τα ζητήματα ενδιαφέροντος της Ελλάδος. Να τονίσω ότι μας ενδιαφέρει εξαιρετικά το ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων», συμπλήρωσε προσέχοντας ιδιαίτερα τις διατυπώσεις.

Βλέμμα λοξό, αναιδές

«Η γελοιογραφία ρίχνει ένα λοξό βλέμμα στον κόσμο με τη χρήση της υπερβολής και παραμορφώνει χαρακτηριστικά προσώπων ή στοιχεία της πραγματικότητας. Με τον τρόπο της είναι και ένα βαρόμετρο της πολιτικής ζωής αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας», είπε ο Γ. Βουλγαράκης. Ετσι χθες, Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, έγινε η αναγγελία της διοργάνωσης, που θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση των έργων, στις 24 Οκτωβρίου, που συμπίπτει με την 60ή επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ. «Εκτιμήσαμε ότι η γελοιογραφία, το σκίτσο, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα αναδεικνύοντας και το θέμα των ορίων, πέραν των οποίων μπορεί να προσβληθεί η ταυτότητα κάποιου ή αξίες τις οποίες πιστεύει», είπε ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλος, δίνοντας το έναυσμα στους παριστάμενους γελοιογράφους να τοποθετηθούν για το θέμα των σκίτσων του Μωάμεθ. «Βάλαμε στην ιστοσελίδα της FECO (σ.σ. Παγκόσμια Οργάνωση Σκιτσογράφων) τη γελοιογραφία του Δανού ή τη γελοιογραφία του Αλλάχ. Είχαμε σκοπό να προκαλέσουμε γιατί η γελοιογραφία είναι κατ’ εξοχήν πράξη πρόκλησης, χωρίς όμως διάθεση προσβολής του άλλου», είπε η πρόεδρος της FECO Marlene Pohle. «Τα σκίτσα που σχολίαζαν τη γνωστή καρικατούρα του Αλλάχ είναι περίπου 250. Δεν είναι όλα εξαιρετικής ποιότητας, δείχνουν όμως ότι το βλέμμα του σκιτσογράφου σ’ ένα γεγονός είναι πάντα καίριο και αναιδές», είπε ο Πορτογάλος σκιτσογράφος της Le Monde Carlos Brito. «Οι γελοιογραφίες είναι μέσο αντανάκλασης, αντικατοπτρισμού του κόσμου», είπε ο Σουηδός Riber Hansson.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή