ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολλές φωνές και ονόματα

Συναντήσεις, αφιερώματα, ξένοι συγγραφείς και πολλά βιβλία θα φιλοξενηθούν στην 3η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από τις 25 ώς τις 28 Μαΐου, με διοργανωτή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Διαφορετικές φωνές και διαφορετικές κουλτούρες από τη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, μέχρι την Αλγερία και το Μεξικό. Προσκεκλημένοι συγγραφείς της 3ης ΔΕΒΘ και του ΕΚΕΒΙ θα είναι ο Ορχάν Παμούκ από την Τουρκία, ο Κλαούντιο Μαγκρίς από την Ιταλία, ο Predrag Matvejevic από την Κροατία, ο Πάκο Ιγνάσιο Ταϊμπο ΙΙ από το Μεξικό, ο ελληνιστής Geffrey Horrocks, το βιβλίο του οποίου «Ελληνικά: η ιστορία της γλώσσας και των ομιλητών της» πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από την «Εστία», είναι μερικοί από τους προσκεκλημένους συγγραφείς.

Ενα μεγάλο αφιέρωμα στους γείτονές μας λογοτέχνες, τους συγγραφείς των βαλκανικών χωρών θα φιλοξενηθεί στην έκθεση, σε συνεργασία με το περιοδικό «Διαβάζω» και τις εκδόσεις «Κέδρος». Συγγραφείς από τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και η λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αλέκα Ιωαννίδου θα τοποθετηθούν στο ερώτημα αν υπάρχει βαλκανική λογοτεχνία. Ιδιαίτερη θέση θα έχει το αστυνομικό μυθιστόρημα, αφού εκπρόσωποί του απ’ όλη την Ευρώπη και ο Γιασμίνα Χάντρα από την Αλγερία θα συνομιλήσουν με τον Πέτρο Μάρκαρη.

Στις πολλές εκδηλώσεις, περισσότερες από 100, που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση, περιλαμβάνονται το αφιέρωμα της ιρλανδικής πρεσβείας στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Σάμουελ Μπέκετ, το αφιέρωμα που ετοίμασε η Εταιρεία Σλοβένων Συγγραφέων με οκτώ συγγραφείς της πρώην ανατολικής χώρας, οι οποίοι θα συζητήσουν για τη μεσογειακή και την κεντροευρωπαϊκή λογοτεχνία κ.λπ.