Τζάρμαν: ένας καλλιτέχνης που ήταν και σκηνοθέτης

Τζάρμαν: ένας καλλιτέχνης που ήταν και σκηνοθέτης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αισθητική, η πολιτική και η σεξουαλικότητα, τα τρία βασικά συστατικά της τέχνης του Ντέρεκ Τζάρμαν, παρουσιάζονται στο εκτεταμένο αφιέρωμα που γίνεται στο έργο του Βρετανού δημιουργού. Οι εμμονές, από τη θεματολογία και την εικαστική αντίληψη, μέχρι και την προτίμηση σε ηθοποιούς όπως η Τίλντα Σουίντον, χαρακτήριζαν τη δουλειά του. Ο Τζάρμαν, ο οποίος πέθανε το 1994 στα 52 του χρόνια χτυπημένος από το έιτζ, άφησε πίσω έναν μεγάλο αριθμό ταινιών, γυρισμένων με κάθε μέσο και σε κάθε φορμά, εικαστικών έργων και κειμένων. Αφησε όμως πίσω του και σχέσεις συνεργασίας που παραμένουν πιστές αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του.

Στην Αθήνα έφτασε ο Τζέιμς Μακ Κέι, στενός του κινηματογραφικός συμπαραστάτης για χρόνια, ο οποίος έδωσε τη δημιουργική ταυτότητα του Τζάρμαν, λέγοντας ότι «ήταν ένας καλλιτέχνης που έκανε και κινηματογράφο». Η προβολή των μικρού μήκους ταινιών του, που γίνεται για πρώτη φορά συνολικά, αλλά και των κινηματογραφημένων ημερολογίων του θα γίνει με ένα νέο σάουντρακ, που συνέθεσε ειδικά για το αθηναϊκό αφιέρωμα ο επί σειρά ετών συνθέτης των ταινιών του, Σάιμον Φίσερ Τέρνερ.

Ο Τζάρμαν στο «Ξέφωτο»

Αναλυτικά, από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη 10 Μαΐου στον «Απόλλωνα», δώδεκα ταινίες του Ντέρεκ Τζάρμαν («Καραβάτζιο», «Βιτγκενστάιν», «Οι τελευταίοι της Αγγλίας», «Σεβαστιανός», «Ιωβηλαίο», «Η τρικυμία», «Ρέκβιεμ για τον πόλεμο», «Μπλε», «Αγγελικοί διάλογοι», «Γκλίτερμπαγκ», «Η βασίλισσα πέθανε», «Ο κήπος») συνοδεύονται από 13 ακόμη φιλμ σκηνοθετών, όχι απαραίτητα καλλιτεχνικά συγγενών του, όπως ο Αλέξης Μπίστικας. Δικές του ταινίες στο πρόγραμμα είναι το «Χάραμα» και το «Ξέφωτο», μια επτάλεπτη συνομιλία των δυο τους αντιμετωπίζοντας τον θάνατο.

Παράλληλα, από χθες μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, στην αίθουσα προβολών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος), προβάλλονται πέντε ταινίες του Ντέρεκ Τζάρμαν, γυρισμένες σε super 8. Μαζί με το «Imagining October», το «The dream machine», το «In the shadow of the sun», το «Pirate tape» και το «TG Psychic rally» η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει κάνει και μια επιλογή ταινιών άλλων σκηνοθετών, που εστιάζουν στον εικαστικό και πειραματικό κινηματογράφο.

Στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ, παρουσιάζεται έντυπο και ενημερωτικό υλικό σχετικά με το έργο και τη ζωή του, μια τρίπτυχη οπτικοακουστική εγκατάσταση, φωτογραφίες από την ταινία του «The last of England», ενώ επίσης προβάλλονται τα βιντεοκλίπ που γύρισε, καθώς και τα κινηματογραφημένα ημερολόγιά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή