«Χέρντερ» στον Νίκο Χατζηνικολάου

«Χέρντερ» στον Νίκο Χατζηνικολάου

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διεθνές «Βραβείο Χέρντερ» θα απονεμηθεί φέτος στον διαπρεπή Ελληνα ιστορικό τέχνης και καθηγητή πανεπιστημίου Νίκο Χατζηνικολάου. H τελετή θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Βιέννης, παρουσία του Αυστριακού προέδρου Χάιντς Φίσερ και όλων των πρυτάνεων των αυστριακών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των αρχηγών πολλών διπλωματικών αποστολών και εκπροσώπων των Γραμμάτων και Τεχνών από την Αυστρία και το εξωτερικό.

Το βραβείο που φέρει το όνομα του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου, συγγραφέα και ανθρωπιστή Γκότφριντ φον Χέρντερ (1744-1803) απονέμεται από το 1963 και μετά, από το γερμανικό «Ιδρυμα Αλφρεντ Τέπφερ». Συνοδεύεται από χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ. Εχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα προσωπικότητες των Γραμμάτων και Τεχνών από χώρες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης που συνέβαλαν με το έργο τους στη διατήρηση και ενότητα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.  Ανάμεσά τους πολλοί Ελληνες όπως οι Α. Κριεζής, Γ. Μέγας, Π. Πρεβελάκης, Ι. Κακριδής, Ε. Κριαράς, Α. Βακαλόπουλος, Μ. Μανούσακας, Ν. Πεντζίκης, Μ. Ανδρόνικος, Κ. Ζήβας, Τ. Αθανασιάδης, Μ. Μερακλής, Κ. Μητσάκης, Ε. Μουτσόπουλος, Γ. Μπαμπινιώτης, Θ. Αντωνίου.

Γεννημένος το 1938, ο καθηγητής Νίκος Χατζηνικολάου προΐσταται του Ινστιτούτου Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οπως αναφέρεται στην απόφαση απονομής του «Βραβείου Χέρντερ», πρόκειται για προσωπικότητα με πολύπλευρα ενδιαφέροντα και επιστημονικές επαφές σε πανευρωπαικό επίπεδο, για έναν ιστορικό της τέχνης με ευρύ επιστημονικό ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή