Πικάσο 95,2 εκατ. δολαρίων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει ποτέ σημειωθεί σε δημοπρασία έργων τέχνης «έπιασε» προχθές το πορτρέτο της Ντόρας Μάαρ, ερωμένης του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο φιλοτέχνησε ο Ισπανός ζωγράφος το 1941. O πίνακας πωλήθηκε σε άγνωστο αγοραστή αντί 95,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε πλειστηριασμό του Οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Το συγκεκριμένο έργο κατατάσσεται δεύτερο στον κατάλογο με τις πλέον ακριβοπληρωμένες δημιουργίες που βγήκαν στο σφυρί. Στην πρώτη θέση είναι ο πίνακας «Αγόρι με πίπα» του Πικάσο που άλλαξε χέρια το 2004 αντί 104 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκπληξη

Ο Ντέιβιντ Νόρμαν που είναι ένας εκ των επικεφαλής του τμήματος των ιμπρεσιονιστικών και των μοντέρνων έργων του Οίκου Sotheby’s δήλωσε ότι εξεπλάγη από το ποσό ρεκόρ της πώλησης του έργου στη Νέα Υόρκη. O πίνακας που έχει έντονα χρώματα απεικονίζει μία από τις διάσημες ερωμένες του καλλιτέχνη με τη γάτα της. H Ντόρα Μάαρ ήταν επίσης καλλιτέχνις και βοήθησε τον Πικάσο στην εκτέλεση της περίφημης Γκουέρνικα. Το ζευγάρι είχε μια θυελλώδη σχέση που κράτησε περίπου από το 1930 μέχρι και το 1940. H επιρροή της στο έργο του Ισπανού θεωρείται πολύ έντονη καθώς τα πορτρέτα στα οποία την απεικονίζει θεωρούνται από τις κορυφαίες του δημιουργίες.

Βαν Γκογκ

Αυτή η εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί από τις πιο επικερδείς στην ιστορία των δημοπρασιών, καθώς ένας πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με τίτλο «L’ Arlesienne, Madame Ginoux» πωλήθηκε έναντι 40 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία, έναντι του οποίου πωλείται ένα έργο του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου.

Πρόκειται για ένα έργο που χρονολογείται στο 1890 και αποτελεί ένα από τα πέντε έργα που δημιούργησε ο Βαν Γκογκ ως φόρο τιμής στο φίλο του, Γάλλο ζωγράφο Πολ Γκογκέν. Σύμφωνα με το BBC, η Μαρί Γκινού, της οποίας το πορτρέτο φιλοτέχνησε ο Ολλανδός ζωγράφος, ήταν ιδιοκτήτρια ενός μικρού καφέ στην Αρλέ της Γαλλίας, όπου ο Βαν Γκογκ και ο Γκογκέν έζησαν για μικρό χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή