Τι σημαίνει «πρωτόγονος»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H περίπτωση του Σάντερ Ραζ και του Παντίτ Ταουίρι μοιάζει με ιστορία παρμένη από κάποιο περιπετειώδες μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, μόνο που συνέβη στην πραγματικότητα. Πρόσφατα. Και μόλις τελευταίως, ακούστηκε στις ειδήσεις. Τους δύο αυτούς ψαράδες σκότωσε «μία από τις πιο πρωτόγονες φυλές στον κόσμο», αφού η βάρκα τους παρασυρμένη, προσάραξε στις ακτές της Νήσου Βόρεια Σεντινέλ, στην άκρη του Ινδικού Ωκεανού. Εκεί τους επιτέθηκαν ημίγυμνοι πολεμιστές κραδαίνοντας τσεκούρια. Ελικόπτερο της Ινδικής Ακτοφυλακής που εστάλη να ερευνήσει το επεισόδιο, υπέστη επίθεση με βέλη και λόγχες από τους κατοίκους του νησιού «μία από τις τελευταίες φυλές της Λίθινης Εποχής».

Πυρά με βότσαλα

Δολοφονική φυλή της Λίθινης Εποχής, ανέγγιχτοι από τον σύγχρονο πολιτισμό, εν έτει 2006; H ιδέα μοιάζει ασύλληπτη. Αλλά και ύποπτη, όπως αναφαίνεται. H ταμπέλα «Λίθινη εποχή», η οποία τοποθετείται σχεδόν παντού, αναφέρεται στο γεγονός ότι, καθώς γράφει ο Ολιβερ Μπέρκμαν στον «Γκάρντιαν», οι κάτοικοι του νησιού ζούσαν απομονωμένοι επί 60 χιλιάδες χρόνια. Γενετικά, λοιπόν, η γραμμή μεταξύ αυτών και των προγόνων τους της προ-Νεολιθικής εποχής, είναι αδιάσπαστη. Αντίθετα από τις πραγματικές φυλές της Λίθινης Εποχής, πιθανόν χρησιμοποιούσαν μετάλλινα αντικείμενα απομεινάρια ναυαγίων αν και η εχθρότητά τους προς τους εισβολείς, σημαίνει ότι κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί τους σοβαρά. Και, βεβαίως, το ότι ήταν απομονωμένοι από τον βιομηχανικό πολιτισμό δεν είναι αναγκαστικά εμπόδιο στην εξέλιξη. Οι ταμπέλες «πρωτόγονος» και «ανέγγιχτος από τον πολιτισμό» είναι προβληματικές. Για τον Στέφεν Κόρι, διευθυντή της Διεθνούς για την Επιβίωση που μάχεται υπέρ των παλαιών φυλών, κατ’ ουσίαν είναι «επιστροφή στη σκέψη της αποικιοκρατίας». «Λέγοντας πρωτόγονος, εννοείς κατώτερος». Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι της Σεντινέλ δεν ζουν όπως ζούσαν οι Ευρωπαίοι πρόγονοί μας, ούτε καν όπως οι δικοί μας πρόγονοι. Για τον Κόρι, οι περισσότερες, απομονωμένες φυλές, «έχουν επιλέξει να ζουν έτσι». «Και αν δει κανείς την καταγραμμένη ιστορία, είναι μια εντελώς συνειδητή επιλογή. Οι γείτονές τους αποδεκατίστηκαν από την επαφή τους με τους ξένους».

Η περιγραφή μιας φυλής ως ανήκουσας στο παρελθόν, σημαίνει υπογείως ότι είναι ανίκανη να αποφασίσει για το μέλλον της. H γλώσσα γίνεται πολιτικό εργαλείο. Είναι πιο εύκολο για μια κυβέρνηση να εξώσει ένα λαό από την εστία του, ισχυριζόμενη ότι δεν κατανοούν τέτοιες σύγχρονες πολιτικές αποφάσεις.

Στην πραγματικότητα όμως, και επ’ αυτού αυξάνονται οι αποδείξεις, μερικές φυλές του Αρχιπελάγους Ανταμάν -μέρος του είναι η Σεντινέλ- διέφυγαν τις καταστροφές του τσουνάμι του 2004, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά συστήματα προφορικής προειδοποίησης για να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη.

Το πρόβλημα είναι ότι η ιδέα της φυλής από τη Λίθινη Εποχή, έχει μυθολογικό βάρος για εμάς, τους άλλους, είτε σαν εφιάλτης αγριότητας, είτε σαν εξιδανικευμένο όραμα της απλότητας.

Σημασία ενός ψυγείου

Η αλήθεια είναι ότι όλοι ζούμε στο 2006, σκοτώνοντας με διάφορους τρόπους όσους δεν μας αρέσουν, υιοθετώντας τις τεχνολογίες που μας βοηθούν και αγνοώντας τις άλλες. Οπως λέει ο Κόρι: «Δώστε σε κάποιον ένα ψυγείο και κανείς δεν θα το αρνηθεί. Αλλά, όλα όσα συνεπάγεται ένα ψυγείο μπορεί να προκαλέσουν ολόκληρη κοινωνική κατάρρευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή