Φώτα… στην αρχιτεκτονική της νύχτας

Φώτα… στην αρχιτεκτονική της νύχτας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοπόρος γαλλική τεχνογνωσία και αισθητική στο ανερχόμενο πεδίο της αρχιτεκτονικής, που αφορά τον φωτισμό των κτιρίων, δίνει το έναυσμα για έναν ευρύτερο προβληματισμό στον ελληνικό χώρο. Η έκθεση «Φως και Αρχιτεκτονική – Lumires sur la France» που παρουσιάζεται έως τις 21 Μαΐου στα Χανιά (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι) μετατρέπεται σε μία πλατφόρμα ή έστω σ’ ένα εργαστήρι ιδεών από το οποίο γεννιέται το τριήμερο σεμινάριο (19 – 21 Μαΐου) που θα γίνει στον ίδιο χώρο, στη διάρκεια του οποίου διακεκριμένοι Ελληνες αρχιτέκτονες θα τοποθετηθούν πάνω στα θέματα φωτισμού, προσεγγίζοντας το ζήτημα ως στοιχείο της ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Νυκτερινά τοπία

Ο φωτισμός των κτιρίων μεταβάλλει το νυχτερινό τοπίο της πόλης και δίνει νέες ποιότητες. Προβάλλει τη νυχτερινή ταυτότητα του άστεως ως αντιθετική της φυσικά φωτισμένης πόλης και δημιουργεί μέσα από ένα παιχνίδι ψευδαισθητικής οπτασίας εντυπώσεις έντονης νεωτερικότητας αλλά και στοχαστικής ποίησης. Η έκθεση, βασισμένη σε φωτογραφικές αποτυπώσεις μνημειακών έργων αρχιτεκτονικού φωτισμού στη Γαλλία από ειδικούς, γνωστούς και στην Ελλάδα όπως ο Pierre Bideau και άλλων, παρουσιάζει τις σημαντικές εφαρμογές των τελευταίων ετών που έχουν διευρύνει θεαματικά τον προβληματισμό πάνω στην «αρχιτεκτονική της νύχτας». Η έκθεση, που έχει παρουσιαστεί και στην Κίνα, αποτελεί μία παραγωγή θεσμικών οργάνων της Γαλλίας και ήρθε στην Ελλάδα ως καρπός συνεργασίας του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και τη γαλλική πρεσβεία. Στη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου στα Χανιά (επιμ.: Γεώργιος Φατσέας) έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν αρχιτέκτονες που εκφράζουν προβληματισμό για το μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο. Θα συμμετέχουν οι Χρήστος Δεληγιάννης, Δημήτρης Κακούρος – Μαρία Ξύδα, Χριστίνα Λουκοπούλου – Ηρώ Μπερτάκη – Κωστής Πανηγύρης, Βασίλης Μπασκόζος – Δαρεία Τσαγκαράκη, Ρένα Σακελλαρίδου – Μόρφω Παπανικολάου, Νικόλας Τραβασάρος, Αnamorphosis (Νίκος Γεωργιάδης, Κώστας Κακογιάννης, Παναγιώτα Μαμαλάκη, Βάιος Ζητωνούλης), Αλέξανδρος Βαΐτσος – Carlos Loperena – Ελενα Ζαμπέλη – Kyle James Gudsell, Πάνος Νικολαΐδης – Ερρικα Προτέστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή