Για να πάψει η Πάτρα να είναι η Ανκόνα της Ελλάδας

Για να πάψει η Πάτρα να είναι η Ανκόνα της Ελλάδας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάββατο πρωί, στην έδρα του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Πάτρα 2006», στο παλιό συγκρότημα του Λαδόπουλου. Ησυχία, ελάχιστοι υπάλληλοι στους διαδρόμους. Εχεις αυτήν την αίσθηση στην Πάτρα: πως η Πολιτιστική κυλάει περισσότερο διακριτικά απ’ ό,τι θα έπρεπε ή θα περίμενε κανείς. Ακόμα και στις κεντρικές πλατείες ή στην είσοδο της πόλης πολύ δύσκολα καταλαβαίνεις τι συμβαίνει φέτος στην Πάτρα. O πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού, Χρήστος Ροϊλός, που μας υποδέχεται με χαμόγελα λίγες ώρες μετά το ρεσιτάλ της Κίρι τε Κανάουα, μπορεί να υπερηφανεύεται για τον μικρό αριθμό των υπαλλήλων του Οργανισμού (μόλις 25 έναντι 300 της Θεσσαλονίκης του 1997) αλλά μήπως είναι και τα μεγέθη διαφορετικά;

«Οταν το ελληνικό κράτος γνώριζε από το 1998 ότι η Πάτρα θα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2006, το πρώτο ευρώ εκταμιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2004. Αυτό τα λέει όλα. Αλλά και η Θεσσαλονίκη, που πριμοδοτήθηκε με πολλά περισσότερα χρήματα και υποδομές, είχε χρόνο στη διάθεσή της, βλέπετε να αξιοποίησε την ευκαιρία;».

Νέος ρόλος

Επομένως, μία οδυνηρή ισοπαλία για όλους; «Δεν είμαι από αυτούς που μιλάνε για χαμένες ευκαιρίες. H Πάτρα φέτος κάνει μία αρχή. H αποβιομηχανοποίηση των προηγούμενων δεκαετιών άφησε πληγές: στην Αχαΐα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Επείγει, λοιπόν, να προδιαγράψουμε ένα νέο ρόλο για την πόλη. Εχουμε θέσει ένα στόχο: τα επόμενα χρόνια η πόλη να καταστεί κέντρο πολιτισμού για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη». Φιλόδοξος, οπωσδήποτε, στόχος που προσκρούει στον εντονότατο ανταγωνισμό άλλων κέντρων της περιοχής, αλλά και στην οικονομική καχεξία της πόλης. «Δεν πρόκειται να στήσουμε άλλο ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Πάτρα. Προσπαθούμε να κινηθούμε σε περισσότερα εδάφη. Θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αν κατορθώσουμε και κληροδοτήσουμε στην πόλη δύο ή τρεις ενότητες από το πρόγραμμα της Πολιτιστικής με τη μορφή μόνιμων θεσμών: τη σκηνή αρχαίου δράματος, για παράδειγμα. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί υπεραξία από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, μόνο έτσι θα αξιοποιηθούν οι υποδομές που ετοιμάζουμε, μόνο έτσι δημιουργείται ανάπτυξη. Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο που περνάει από την Πάτρα λόγους για να μείνει ένα ή δύο βράδια. Να πάψουμε να είμαστε η Ανκόνα της Ελλάδας».

Μεγάλη συμμετοχή

Υπάρχουν κι ευχάριστα στη μουδιασμένη Πάτρα του 2006. «H συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις είναι μεγάλη, το 90% των εκδηλώσεων είναι sold out», μας ενημερώνει ο κ. Ροϊλός. Και η ώρα της αυτοκριτικής: «Επιλέξαμε να καταρτίσουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μετά απευθυνθήκαμε στους χορηγούς. Δυστυχώς έπρεπε να κινηθούμε διαφορετικά: στην αρχή ο βασικός κορμός των εκδηλώσεων, μετά να βρούμε χορηγούς και μ’ αυτά τα χρήματα να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή