Ο κορυφαίος Μιχαήλ Αγγελος

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης, ο Μιχαήλ Αγγελος, είναι το πρόσωπο στο οποίο είναι αφιερωμένο το DVD της σειράς του BBC «Leonardo and Michelangelo: Οι μεγάλοι της Αναγέννησης». Ζωγράφος, γλύπτης και ποιητής, ο Μιχαήλ Αγγελος ή Μικελάντζελο ντι Λοντοβίκο Μπουαναρότι Σιμόνι, όπως είναι το πλήρες όνομά του, μεγαλούργησε στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα, δημιουργώντας μερικά από τα κλασικά αριστουργήματα της τέχνης, όπως την Καπέλα Σιστίνα και τα αγάλματα του Δαυίδ και της Πιετά. Το επεισόδιο της σειράς του BBC παρουσιάζει με δραματοποιημένο τρόπο τις σημαντικότερες σκηνές από την προσωπική ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή του Μικελάντζελο. Ο μεγάλος δημιουργός γεννήθηκε το 1475 κοντά στο Αρέτσο της Τοσκάνης, ενώ ο πατέρας του ήταν μάγιστρος του Καπρέζε. Το ξύλο που τού έδωσε για να επιλέξει ένα περισσότερο «αξιοπρεπές» επάγγελμα, δεν έπεισε τον Μικελάντζελο να εγκαταλείψει την τέχνη. Ετσι, έπειτα από μαθητεία δίπλα στον Ντομένικο Τζιρλαντάιο και τον Μπερτόλντο ντι Τζιοβάνι, το ταλέντο του Μικελάντζελο έγινε γνωστό στη διάσημη οικογένεια των Μεδίκων, στην αυλή της οποίας εξέλιξε την τέχνη του. Αργότερα, έφτασε κοντά στον πάπα Ιούλιο Β΄, ο οποίος τού ανέθεσε την εικονογράφηση της Καπέλα Σιστίνα. Το παρεκκλήσι του Βατικανού, στην οροφή του οποίου εργαζόταν επί σαράντα χρόνια, χωρίς να ολοκληρώσει την εικονογράφηση με τις βιβλικές φιγούρες, παραμένει ακόμη και σήμερα το πιο διάσημο έργο του, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Το DVD «Michelangelo» της σειράς του BBC «Οι μεγάλοι της Αναγέννησης» προσφέρεται από την «Καθημερινή» την Κυριακή 14 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή