Προσφέρει κοινωνικές λύσεις

Προσφέρει κοινωνικές λύσεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στο κίνημα του μοντερνισμού πίστευαν ότι μπορούσαν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο. Το ζήτημα δεν ήταν απλώς η παραγωγή απέριττα ωραίων αντικειμένων αλλά η παραγωγή τους σε τιμή που ο καθένας να μπορεί να τα αποκτήσει και όχι μόνο οι «φριχτά πλούσιοι», για να παραφράσω τον Ουίλιαμ Μόρις.

Το κίνημα ήταν πολύ αυστηρό για τα βρετανικά γούστα στην αρχή: μας θύμιζε λιγάκι τα διαμερίσματα των υπηρετών στους πύργους και, βέβαια, είμαστε πάντα κυνικοί απέναντι στις νέες πολιτικές ιδέες. Στο ξεκίνημα του Habitat, προσπάθησα να κάνω το μοντέρνο στυλ ελκυστικό σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Η Ikea έχει καταφέρει σήμερα αυτό που επιδίωξα να κάνω με το Habitat. Είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής επίπλων στον κόσμο και, αν είσαι επιλεκτικός, μπορείς να βρεις εκεί πολύ καλά προϊόντα σε εκπληκτικές τιμές. Με τον τρόπο της, η Ikea είναι το όνειρο του μοντερνισμού που έγινε πραγματικότητα.

Οι βασικές αρχές του μοντερνισμού εξακολουθούν να είναι σημαντικές σήμερα, γιατί προσφέρουν κοινωνικές λύσεις. Λόγου χάρη, η ιδέα του Κορμπυζιέ για οικιστικά συγκροτήματα μεγάλου ύψους (Tower-blocks) μπορεί να εφαρμόστηκε με κακό τρόπο εδώ και σε άλλες χώρες, ωστόσο πιστεύω ότι οι περισσότερες πολυκατοικίες-πύργοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολύ καλά αν επενδύονταν ένα επαρκές ποσό χρημάτων για τη συντήρηση και την ασφάλειά τους – και θα λυνόταν έτσι ένα μείζον πρόβλημα στέγασης.

Η έκθεση στο μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου είναι η πιο συναρπαστική που έχω δει ποτέ στο Λονδίνο. Θα συμβούλευα όλους τους σπουδαστές καλών τεχνών, διακοσμητικής και σχεδίου να έρθουν να τη δουν. Μπορεί να τους αποτρέψει από την κάπως πλαδαρή διακοσμητική προσέγγιση που έχει επικρατήσει σήμερα. Είναι αδύνατον να ανοίξεις περιοδικό design χωρίς να δεις κηροπήγια παντού – κατά τη γνώμη μου, γλιστράμε πίσω σε όλα εκείνα που ο μοντερνισμός προσπάθησε να αλλάξει.

* Ο Sir Terence Conran είναι σχεδιαστής και επιχειρηματίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή