Νέες εκδόσεις

7' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Κάθριν ΜακΜαχόν

Η κόρη του αλχημιστή

μετ. Αλέξης Εμμανουήλ

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 511 – 20 ευρώ

Κεντρική Αγγλία, αρχές του 18ου αιώνα. Η ορφανή από μητέρα, πανέμορφη και εφυής Εμιλι μεγαλώνει σε απομόνωση από τον κόσμο, με μοναδική της παρέα τον αλχημιστή πατέρα της, μαθητή του σερ Ισαάκ Νεύτωνα. Σκοπό της ζωής του ώριμου αλχημιστή είναι να κάνει τη μοναχοκόρη του εξέχουσα φυσική φιλόσοφο και αλχημίστρια. Την ηρεμία όμως του υποστατικού θα αναστατώσει η απροσδόκητη εμφάνιση δύο ξένων: του καινούργιου εφημέριου, που είναι ταυτόχρονα και φυσιοδίφης, και ενός γοητευτικού νεαρού επιχειρηματία από το Λονδίνο. Η πανέξυπνη αλλά άπειρη Εμιλι θα ερωτευτεί για πρώτη φορά στη ζωή της. Ομως, η επιλογή της θα έχει απρόβλεπτες, θυελλώδεις συνέπειες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

John Chadwick

Γραμμική Β΄ και συγγενικές γραφές

μετ. Νικ. Κονομή

εκδ. Παπαδήμα, σελ. 78 – 14,84 ευρώ

Η ανάγνωση των μινωικών πήλινων πινακίδων από τον Μιχαήλ Βέντρις το 1952 αποκάλυψε τα αρχεία ενός πολιτισμού παλαιότερου από τον ομηρικό και μας χάρισε την πρώτη γραπτή μορφή της ελληνικής γλώσσας. Πολλούς αιώνες πριν από τον Ομηρο, οι βασιλείς της μυκηναϊκής Ελλάδας τηρούσαν τους λογαριασμούς τους πάνω σε πήλινες πινακίδες γραμμένες σε μια γραφή, η οποία είναι σήμερα γνωστή ως Γραμμική Β΄. Φίλος και συνεργάτης του Μιχαήλ Βέντρις, ο John Chadwick διηγείται την ιστορία της ανακάλυψης, της αποκρυπτογράφησης και της ερμηνείας της Γραμμικής Β΄, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να διαβάζουμε τα διοικητικής φύσεως έγγραφα των βασιλέων της μυκηναϊκής Ελλάδας. Περιγράφει δύο ακόμα συγγενικές γραφές, την πρόδρομο Γραμμική Α΄, η οποία δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί, και την Κυπριακή γραφή, η οποία επίσης παραμένει αινιγματική.

ΔΟΚΙΜΙΟ

Λάμπρου Καμπερίδη

Δος μοι τούτον τον ξένον

εκδ. Ινδικτος, σελ. 328 – 17 ευρώ

Πολύ περισσότερο από μια κοινωνική και ιστορική μελέτη, το βιβλίο αυτό αναπαριστά την εσωτερική πορεία ενός ανθρώπου καθώς βιώνει, χρόνια τώρα, τη φυσική του ξενιτιά. Αναπόφευκτα αποτελεί και μια ουσιαστική, ευρεία και σε βάθος προσέγγγιση του ξένου μέσα στον κόσμο. Στο πρώτο μέρος της συλλογής, ο συγγραφέας διερευνά το ζήτημα του ξεριζωμού και του θρησκευτικού εθνικισμού παρακολουθώντας τον ξένο από τους αρχαίους χρόνους ώς τις μέρες μας με επίκεντρο τον ελληνισμό. Στο δεύτερο μέρος της συλλογής αναφέρεται στη ζωντανή μνήμη τεσσάρων ανθρώπων που στάθηκαν ιδιαίτερα σημαντικοί για εκείνον: τον πρεσβύτη Ιωάννη Μέγεντορφ, τον Ζήσιμο Λορεντζάτο, τον Φίλιππο Σέρραρντ και τον Νίκο Γιανναδάκη. Στο επίμετρο παρατίθεται κείμενο που αναφέρεται στην ελληνική διασπορά.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Δουζίνας

Το τέλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

μετ. Ηλίας Νικολούδης

εκδ. Παπαζήση, σελ. 559

Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν γίνει η ιδεολογία μετά το «τέλος των ιδεολογιών», η μόνη ιδεολογία που ενώνει την Αριστερά και τη Δεξιά, τον Βορρά και τον Νότο, τις κυβερνήσεις και τους αντιφρονούντες. Αλλά ο θρίαμβος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι γεμάτος παράδοξα. Περισσότερες παραβιάσεις των αρχών τους έχουν διαπραχθεί στην πρόσφατη ιστορία μας από οποιαδήποτε άλλη «λιγότερο φωτισμένη» εποχή. Και ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τη μεγαλύτερη θεσμική καινοτομία του πολιτικού φιλελευθερισμού, η φιλελεύθερη νεωτεριστική νομική και πολιτική θεωρία έχει αγνοήσει τη σύγχρονη φιλοσοφία και γίνεται περιγραφικά ανακριβής και ηθικά πτωχή. Το «Τέλος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» προσπαθεί να συμπληρώσει αυτό το ιστορικό και θεωρητικό κενό, υποστηρίζοντας ότι σκοπός τους είναι η αντίσταση στην αδικία της εξουσίας. Οταν χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς και νεοαποικιακές κατακτήσεις, η αξία τους τελειώνει.

ΝΟΜΙΚΟ

Βασίλης Τσούμας

Αλληλόχρεος λογαριασμός

Νομική Βιβλιοθήκη, σελ. 267

Το ενδιαφέρον του έργου επικεντρώνεται στην εξέταση του αλληλόχρεου λογαριασμού από τη σκοπιά της νομικής καθημερινότητας. Η μελέτη αποφεύγει όσο είναι δυνατόν την ανάπτυξη ζητημάτων θεωρητικής φύσεως, βασίζεται δε στα πορίσματα της νομολογίας των τελευταίων είκοσι πέντε ετών. Δημοσιεύονται περιλήψεις δικαστικών αποφάσεων, δημοσιευμένων στα νομικά περιοδικά της τελευταίας εικοσιπενταετίας καταχωρισμένων κατά θεματικές ενότητες, έτσι ώστε ο αναγνώστης να λαμβάνει απαντήσεις στα ερωτήματά του απ’ ευθείας από τις πιο ενδεδειγμένες πηγές. Το έργο κλείνει με παράθεση χαρακτηριστικών υποδειγμάτων από την πρακτική της δικηγορίας καθώς και με ένα πολυεπίπεδο ενιαίο αλφαβητικό ευρετήριο. Για την ολοκλήρωση του βιβλίου συνεργάστηκε η δικηγόρος Αγγελική Δανηλάτου.

ΘΕΑΤΡΟ

Βάλτερ Πούχνερ

Πορείες και σταθμοί

Δέκα θεατρολογικά μελετήματα

εκδ. Αιγόκερως, σελ. 368 – 20 ευρώ

Τα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου για το νεοελληνικό θέατρο περιέχουν και αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το ταξίδι του νεοελληνικού θεάτρου από τον Χορτάτση έως τον Καμπανέλλη και συμβολίζουν ολόκληρη την πορεία της σκηνικής τέχνης στη χώρα που τη γέννησε. Και αυτή ακριβώς η αναμέτρηση με το παρελθόν είναι που κάνει την ενασχόληση με τον νεοελληνικό πολιτισμό τόσο μοναδική μέσα στη χορεία των ευρωπαϊκών πολιτισμών. Η πορεία του θεάτρου στην Ελλάδα είναι και η μακρότερη από όλες και μια από τις δυσκολότερες, με στάσεις και στασιμότητες, σταθμούς που μοιάζουν με λήθαργο ή χειμερία νάρκη, με ρήξεις και τομές, καταλήξεις και νέα ξεκινήματα. Είναι ένα διδακτικό παράδειγμα για τη «μεταμοντέρνα» ιστοριογραφία, η οποία δεν βλέπει πια το σύνολο με τους ενοποιητικούς φακούς του εξελικτισμού αλλά δίνει έμφαση στις ασυνέχειες και τις διακοπές.

ΠΟΙΗΣΗ

Μαρία Τοπάλη

Λονδίνο και άλλα ποιήματα

εκδ. Νεφέλη, σελ. 80 – 9,20 ευρώ

Η αναζήτηση της ταυτότητας των φύλων, τα όρια των σχέσεων και της «μικρής» ελληνικής γλώσσας, η έμφυλη διάσταση και η μοίρα του ποιητικού υποκειμένου, το φάντασμα της παράδοσης είναι μερικά από τα ζητήματα που θεματοποιούνται στη δεύτερη ποιητική συλλογή της Μαρίας Τοπάλη. Στην ομώνυμη ενότητα της συλλογής «Λονδίνο» επιχειρείται μια τοπιογραφία της σημερινής πόλης μέσα από την κατασκοπευτική ματιά του μη ενσωματωμένου ξένου. Η ποιήτρια «συνομιλεί» με λονδρέζικης προέλευσης ή αναφοράς λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα, από τον Τ. Σ. Ελιοτ των «Κουαρτέτων» μέχρι τις ταινίες του Walt Disney που διαδραματίζονται στο Λονδίνο, και από τα διάσημα μουσεία της βρετανικής μητρόπολης έως τις παιδικές εκπομπές του BBC και το λιμπρέτο από το «Φάντασμα της Οπερας».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Ιωάννης Β. Φαρμάκης

Αποτελεσματικές δημόσιες σχέσεις

εκδ. Κλειδάριθμος, σελ. 312

Το βιβλίο επιδιώκει να καλύψει τις ανάγκες πολλών κατηγοριών στελεχών και εργαζομένων σε οποιονδήποτε τομέα της αγοράς εργασίας στη χώρα μας και να δώσει απαντήσεις που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, σε καθημερινά ερωτήματα πρακτικής αντιμετώπισης θεμάτων των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας. Δίδει σαφείς και πρακτικές διαδικασίες αντιμετώπισης καταστάσεων, αλλά και τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στα θέματα αυτά σε διεθνές επίπεδο. Εκτός από διδακτικό εγχειρίδιο σε σεμινάρια και άλλα ομαδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ατομική μελέτη με στόχο την προσωπική βελτίωση.

Ιωάννης Ν. Πρωτοπαπαδάκης

Γνωστά ονόματα, άγνωστες ιστορίες

εκδ. Αθ. Σταμούλης, σελ. 252 – 15,90 ευρώ

Αudi, Ballantines, Dior, Helena Rubinstein, Michelen, Microsoft, Polaroid. Ολοι βλέπουμε καθημερινά πολύ γνωστά ονόματα από μάρκες προϊόντων στο σπίτι μας, στο σούπερ μάρκετ, στην τηλεόραση, στους δρόμους, στις διαφημίσεις. Τις γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν ξέρουμε όμως ποια είναι η ιστορία της ονομασίας αλλά και το μυστικό της επιτυχίας τους. Το βιβλίο ξετυλίγει τον μίτο των ιδεών από τις οποίες προέκυψε η ονομασία εξήντα από τις πιο επιτυχημένες μάρκες. Το βιβλίο παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία τους, τους ανθρώπους που κρύβονται από πίσω τους, τι ήταν εκείνο που τις έκανε να γίνουν γνωστές και να κυριαρχήσουν.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Lars Svendsen

Η φιλοσοφία της βαρεμάρας

μετ. Παναγιώτης Καλαμαράς

εκδ. Σαββάλας, σελ. 248 – 12,70

Ο τίτλος του βιβλίου είναι φαινομενικά ένας αντιφατικός τίτλος. Και αυτό γιατί η φιλοσοφία προϋποθέτει νόημα, στόχο, προσήλωση και επιμονή, ενώ η βαρεμάρα παραπέμπει σε έλλειψη και αναζήτηση όλων των προηγουμένων. Η ανάγνωση όμως του βιβλίου τον δικαιολογεί. Από τις πρώτες σελίδες του αναδεικνύεται η σημασία της βαρεμάρας και ο τρόπος της αντιμετώπισής της, που δεν είναι άλλος από τη συνεχή διερώτηση γι’ αυτήν. Κανείς στις σύγχρονες κοινωνίες που ζούμε δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ένιωσε κάποτε βαρεμάρα. Καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέργκεν της Νορβηγίας, ο συγγραφέας ξεκινά από τον εαυτό του, αφού και ο ίδιος έχει πιαστεί στο δόκανο της βαρεμάρας. Αρχίζοντας από τις απόψεις για τη βαρεμάρα στον Μεσαίωνα και καταλήγοντας στην παρουσίασή της στη σύγχρονη λογοτεχνία και στις εικαστικές τέχνες, ο Σβέντσεν δεν καταλήγει σε συγκεκριμένες λύσεις αλλά καλεί τον αναγνώστη να βρει τις δικές του.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σούλα Μητακίδου επιμ.

Η διδασκαλία της γλώσσας

Εκπαίδευση γλωσσικών μειονοτήτων

εκδ. Επίκεντρο, σελ. 477

Η γλώσσα είναι το γνωστικό αντικείμενο που συνήθως αυθόρμητα σχεδόν συγκεντρώνει την προσοχή στην εκπαίδευση των παιδιών που ανήκουν σε γλωσσικές μειονότητες. Τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τα ζητήματα γλωσσικών μειονοτήτων πολύ πριν από τη χώρα μας, ανεξάρτητα από τον τίτλο με τον οποίο είναι γνωστά ή τη φιλοσοφία που εκφράζουν, καταλήγουν συνήθως στην επικράτηση της κυρίαρχης γλώσσας εις βάρος της μητρικής γλώσσας των παιδιών. Επιπλέον, παρ’ όλη την έμφαση που δίδεται στη διδασκαλία της γλώσσας, η γλωσσική επάρκεια των παιδιών δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο που είναι αναγκαίο για τις ανάγκες του σχολείου. Είναι συχνό λοιπόν το φαινόμενο, παιδιά από γλωσσικές μειονότητες να χάνουν τη μητρική τους γλώσσα χωρίς ωστόσο να αποκτούν την επιθυμητή επάρκεια στη γλώσσα-στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή