«El Greco» στη μεγάλη οθόνη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτοφανή περηφάνια και χαρά, που έφτανε στην υπερβολή (τα λεγόμενα των συντελεστών μεταφράζονταν σε τρεις γλώσσες!), ο Γιάννης Σμαραγδής παρουσίασε χθες το επταετές όνειρό του να γυρίσει μια κινηματογραφική εκδοχή της ζωής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ο σκηνοθέτης, πάντως, σημείωσε ότι ο «El Greco» δεν θα είναι μια τυπική βιογραφία. «Είναι η επική ιστορία ενός ασυμβίβαστου Ελληνα καλλιτέχνη και πολεμιστή για την ελευθερία. Είναι η διαδρομή του φωτός, που προσπαθεί να ξεπεράσει τα σκοτάδια και να φτάσει το θείο».

Πρωταγωνιστής της ταινίας, είναι ένας νέος Βρετανός ηθοποιός, ο Νικ Ασντον, ο οποίος δεν έχει προηγούμενη κινηματογραφική εμπειρία, ενώ το σενάριο συνυπογράφουν η Αγγλίδα Τζάκι Παβλένκο και ο Σμαραγδής, σε ιστορία του Δημήτρη Νόλλα και του Παναγιώτη Πασχίδη (από το βιβλίο του Δημήτρη Σιατόπουλου «Ο ζωγράφος του Θεού»).

Τα γυρίσματα της ελληνο- ισπανο- ιταλο-αγγλικής συμπαραγωγής θα αρχίσουν το φθινόπωρο και θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη, στη Βενετία, στην Ισπανία και στην Αθήνα με έναν προϋπολογισμό, που δεν ανακοινώθηκε, αλλά που, σύμφωνα με τον Γιάννη Σμαραγδή «είναι μακράν και πέραν ενός τυπικού ελληνικού προϋπολογισμού».

Τον δεύτερο βασικό ρόλο, του βοσκού Νικολού, «έναν χαρακτήρα που είναι η συνείδηση του τόπου, ένα κομμάτι της ψυχής μου», όπως είπε ο Σμαραγδής, θα παίξει ο Λάκης Λαζόπουλος. Ο ηθοποιός χαρακτήρισε τον «El Greco», «ταινία- ρυμουλκό, που ανασύρει μια ιστορία αιώνων που φωτίζει την Ελλάδα». Συμμετέχουν επίσης, οι: Σωτήρης Μουστάκας, Ντίνα Κώνστα, Γιάννης Μπέζος, Δημήτρης Καταλειφός, Χρήστος Καλαβρούζος, Ελένη Καστάνη, Τάσος Παλατζίδης, Δήμητρα Ματσούκα. Από την Ιταλία θα παίξει η Τζοβάνα Μεσοτζιόρνο, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν οι Ισπανοί ηθοποιοί.

Τη μουσική της ταινίας θα γράψει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ιδέα του οποίου ήταν να γυριστεί μία ταινία για τον Θεοτοκόπουλο, σύμφωνα με τον Γιάννη Σμαραγδή. «Ηταν δική του ιδέα, όπως και κάποιων Κρητών επιχειρηματιών, οι οποίοι έδωσαν τα πρώτα χρήματα για το στήσιμο της παραγωγής». Σημειώνουμε ότι εκτός από τους συνήθεις φορείς (ΕΚΚ, ΕΡΤ, NOVA) στη χρηματοδότηση της παραγωγής συμμετέχουν και τρεις δήμοι της Κρήτης (Ηρακλείου, Γαζίου, Χερσονήσου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή