«Λίμνη των Κύκνων», τέλος

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες του παραστάσεις για την εφετινή καλλιτεχνική περίοδο δίνει αυτές τις μέρες το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής. Από μεθαύριο (11/5) και για εννέα ακόμη βραδιές (12, 13, 14, 16, 17, 18, 19, 20, 21/5) παρουσιάζεται η «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, μια από τις παλαιότερες επιτυχίες του Μπαλέτου. H χορογραφία είναι του Ιγκόρ Ζελένσκι (βασισμένη σε εκείνη των Πετιπά και Ιβανόφ), τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, τα σκηνικά της Τιτής Κυριακίδου.

Μπορεί η «Λίμνη των Κύκνων» να είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του διεθνούς ρεπερτορίου παρ’ όλα αυτά συχνά αγνοείται η πορεία της παρουσίασης του έργου: O Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1876, ύστερα από παραγγελία του θεάτρου Μπαλσόι για να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 4 Μαρτίου του 1877, με μέτρια επιτυχία. Το θέατρο Μαριίνσκι παρουσίασε τη δεύτερη πράξη του του μπαλέτου στη μνήμη του Τσαϊκόφσκι (1 Μαρτίου 1894) σε χορογραφία Ιβάνοφ. Τον Ιανουάριο του 1895 παρουσιάστηκε ολόκληρο το έργο σε χορογραφία Πετιπά (πρώτη και τρίτη πράξη) και Ιβάνοφ (δεύτερη και τέταρτη). H πρώτη δυτική παραγωγή ήταν η πλήρης εκδοχή των Πετιπά-Ιβάνοφ και παρουσιάστηκε από τον Ντιαγκίλεφ το 1934. Αυτή ήταν και η βάση για όλες τις μεταγενέστερες παραγωγές της «Λίμνης των Κύκνων». Οσο για την υπόθεση… Το μπαλέτο βασίζεται σε ένα γερμανικό παραμύθι. H πριγκίπισσα Οντέτ έχει μεταμορφωθεί σε κύκνο από τον μάγο Ρόθμπαρτ. Τα μεσάνυχτα η ίδια και η συνοδεία της παίρνουν την ανθρώπινη μορφή για λίγες ώρες.

Τον ρόλο της Οντέτ και της Οντίλ χορεύουν διαδοχικά οι Αλίνα Στεργιανού, Νατάσα Σιούτα, Ευρυδίκη Ισαακίδου και Σταυρούλα Καμπουράκη. Του Ζίγκφριντ οι Γιάννης Ντοντσάκης, Γιώργος Βαρβαριώτης, Ιγκόρ Σιάτζκο και Ντανίλο Ζέκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή