«Outlook»: νέα αναβολή της δίκης, λόγω απεργίας…

«Outlook»: νέα αναβολή της δίκης, λόγω απεργίας…

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη φορά αναμένεται να αναβληθεί η δίκη του επιμελητή της έκθεσης «Outlook» Χρήστου Ιωακειμίδη, η οποία έχει προγραμματιστεί σήμερα στο A΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Εξαιτίας της απεργίας της ΑΔΕΔΥ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απέχει των καθηκόντων του ο δικαστικός γραμματέας της έδρας και συνεπώς η υπόθεση δεν μπορεί να εκδικαστεί.

Η υπόθεση

Ο επιμελητής βρέθηκε στο εδώλιο, διότι είχε συμπεριλάβει στη μεγάλη διεθνή έκθεση Outlook, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2003, έργο του Βέλγου καλλιτέχνη Τιερί ντε Κορντιέ, το οποίο θεωρήθηκε «άσεμνο» από τον εισαγγελέα. Τον Δεκέμβριο του 2003 ο πίνακας είχε αποκαθηλωθεί από τον κ. Ιωακειμίδη και δεν παρουσιάστηκε ξανά στο κοινό μέχρι και την ολοκλήρωση της έκθεσης, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Τεχνοκριτικοί, καλλιτέχνες, επιμελητές και γκαλερίστες είχαν τεθεί εξαρχής κατά της δίωξης του κ. Ιωακειμίδη και κάποιοι εξ αυτών έχουν κληθεί σήμερα ως μάρτυρες υπερασπίσεως. Εναντίον του έχει κληθεί να καταθέσει ο αρχηγός του κόμματος ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, που είχε άλλωστε εντοπίσει το βλάσφημο έργο αρκετό καιρό μετά τα εγκαίνια. Στους μάρτυρες κατηγορίας συμπεριλαμβάνεται και ο τέως εκπρόσωπος Τύπου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου.

Το ιστορικό

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2003, 45 ημέρες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Outlook», της μεγαλύτερης παραγωγής της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» στον χώρο των εικαστικών, ξέσπασε «σκάνδαλο» στα τηλεοπτικά κανάλια με θέμα τον πίνακα του Τιερί ντε Κορντιέ. Εχει προηγηθεί η επίσκεψη του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη στην έκθεση, στη Σχολή Καλών Τεχνών όπου παρουσιαζόταν το επίμαχο έργο καθώς και ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σκανδαλοθηρικής εφημερίδας. O τότε εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Επιφάνιος Οικονόμου, κατ’ εντολήν του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου είχε στείλει προσωπική επιστολή στον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία του ζητούσε να προστατεύσει «τα ιερά μας σύμβολα». O πίνακας κατέβηκε με ευθύνη του επιμελητή, αλλά η υπόθεση έφτασε μέχρι τα δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή