Γιώργος Παπαλιός: Αυτός ο Τιτανικός δεν θα βυθιστεί

Γιώργος Παπαλιός: Αυτός ο Τιτανικός δεν θα βυθιστεί

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευελιξία, συνεργασία, συλλογικότητα: Είναι τα τρία στοιχεία στα οποία θα στηρίξει την πολιτική του ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιώργος Παπαλιός. Και στη χθεσινή πρώτη του επίσημη εμφάνιση, άφησε μια αύρα αισιοδοξίας και την πεποίθηση ότι θα λειτουργήσει με τον τρόπο που προανήγγειλε. Μικρές, απαραίτητες, διορθωτικές κινήσεις, υπαγορευμένες από το οργανωτικό πνεύμα ενός πεπειραμένου μάνατζερ, βραχυπρόθεσμοι αλλά και μακροπρόθεσμοι στόχοι, χωρίς να υπόσχεται «ανατροπές» και εκ βάθρων αλλαγές. «Από μένα δεν θα ακούσετε τη λέξη «θα». Μιλάμε μόνο για πράγματα που είμαστε έτοιμοι και έχουμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο». Ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη γενική συνέλευση της 26ης Ιουλίου. O νέος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Σοφιανόπουλο, έδωσαν την εικόνα ενός στιβαρού και στέρεου σχήματος, που μπορεί να παρέμβει αναδιαρθρώνοντας έναν κακοπαθημένο οργανισμό. «Αυτός ο Τιτανικός δεν θα βυθιστεί. Θα φτάσει μέχρι το λιμάνι. Εχουμε μείνει απλώς από καύσιμα», είπε υπογραμμίζοντας με χιούμορ τα οικονομικά κενά του EKK. Εφοπλιστής ως προς το οικογενειακό προφίλ του, ο 60χρονος κ. Παπαλιός έχει καταχωριστεί στον νεότερο ελληνικό κινηματογράφο ως ένας από τους ιστορικούς παραγωγούς του (έχοντας στηρίξει ταινίες του Αγγελόπουλου, του Παναγιωτόπουλου, του Σφήκα, του Ψαρρά κ.ά.). Γι’ αυτό και όταν ρωτήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αν «θεωρεί ως κριτήριο για την ενίσχυση μιας ταινίας την προοπτική των εισιτηρίων», απάντησε: «Εγώ δεν χάλασα στον χρόνο. Εφτιαξα… Οπως συμβαίνει με το κρασί! Εμένα ρωτάτε για τα εισιτήρια; Εγώ έκανα ταινία του Σφήκα ως παραγωγός και τώρα ετοιμάζομαι να ξανακάνω!..»

Συνάντηση με Βουλγαράκη

Το πρώτο στο οποίο αναφέρθηκε ο Γ. Παπαλιός ήταν η συνάντησή του με τον ΥΠΠΟ κ. Βουλγαράκη και η «δέσμευσή του ότι θα δώσει χρήματα». «Για να προχωρήσει μας ζήτησε να του ετοιμάσουμε ένα σχέδιο, ένα business plan, βάσει των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν. Οπως ξέρετε, οφείλουμε να δώσουμε συνέχεια στις επτά εγκεκριμένες από το προηγούμενο Δ.Σ. παραγωγές. Αυτό δεν το συζητάμε», ήταν το «απόλυτο» σχόλιο του νέου προέδρου. H «ατζέντα» των θεμάτων με τον κ. Βουλγαράκη περιελάμβανε και το επί έτη ανενεργό 1,5% (πλην EPT που το εφαρμόζει). «Είναι νόμος του κράτους, όλοι πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, με πρώτη την Εταιρεία Σκηνοθετών και πρέπει να ενεργήσουμε», είναι η θέση του κ. Παπαλιού και ο υπουργός έδωσε «το πράσινο φως», προσθέτοντας ότι ήδη έχει αρχίσει συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των καναλιών. Επανέρχεται επίσης στο τραπέζι η μελέτη για το «tax shelter» (φοροαπαλλαγή). Στην επόμενη συνάντηση με τον υπουργό, πρώτο θέμα στη λίστα είναι η αλλαγή του νόμου των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων και να μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό και ταινίες σε μορφή βίντεο.

Εκκρεμότητες

Το νέο Δ.Σ. θα εξετάσει και τις προτάσεις του προηγούμενου συμβουλίου κρίσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν: 6 ταινίες από το «Κίνητρο», 1 από το «Νέο Βλέμμα», 2 μεγάλου μήκους και 8 μεσαίου από το «Τεκμήριο», 12 στις «Μικρογραφίες» (μικρού μήκους) και 14 προτάσεις στη συγγραφή σεναρίου.

Καθώς τα σενάρια στοιβάζονταν και τίποτα δεν προχωρούσε στο EKK από την προηγούμενη διοίκηση, η νέα έχει τη βασική υποχρέωση να βάλει μια τάξη. Αυτή τη στιγμή, το EKK έχει στο συρτάρι του 3,5 εκατ. ευρώ και περιμένει 1,5 εκατ., ως προκαταβολή για το 2006, ποσό το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το ΥΠΠΟ.

Αυτές τις ημέρες ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θα ενισχυθεί με 1 εκατ. ευρώ από το ΥΠΠΟ για την παραγωγή της νέας του ταινίας «H σκόνη του χρόνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή