Η επιτροπή για τη Σχοινούσα

Η επιτροπή για τη Σχοινούσα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκροτήθηκε χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η εκτιμητική επιτροπή που θα ασχοληθεί με την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας της Σχοινούσας. Το Συμβούλιο εξέτασε πρόταση του Γιάννη Σακελαράκη, σύμφωνα με την οποία η επιτροπή θα έπρεπε να αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες, αφού πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα μέλη της είναι αυτά που θα εξετάσουν την αξία των αρχαιοτήτων. Εάν, μάλιστα, το σύνολο των αρχαίων που εντοπίστηκαν στην έπαυλη υπερβαίνουν σε αξία τα 150 εκατ. ευρώ, τότε σύμφωνα με τον νόμο πρόκειται για κακούργημα, διαφορετικά θεωρείται πλημμέλημα. Το ΚΑΣ όρισε την Ελένη Κουρίνου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Νίκη Δημητρακοπούλου από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τη Μαγιούλα Ευσταθίου από την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ως αναπληρωματικά μέλη τους: Μαρία Σάλτσα (από το ΕΑΜ), Μαρία Καζανάκη (Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών) και Παναγιώτη Χατζηδάκι (ΚΑ΄ ΕΠΚΑ).

Εν τω μεταξύ, συζήτηση έγινε χθες στο Συμβούλιο και για το δημοσίευμα των «Τάιμς» της Ν. Υόρκης, σύμφωνα με το οποίο, η Μάριον Τρου όταν αγόρασε το 1995 το σπίτι της στην Πάρο, βρήκε τα αρχαία στο εσωτερικό του. Μάλιστα -σύμφωνα με δικηγόρο της- τα έδειξε στην αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, η οποία αποφάνθηκε πως είναι ήσσονος σημασίας. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ και πρόεδρος του ΚΑΣ, Χρήστος Ζαχόπουλος, ζήτησε χθες από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Βιβή Βασιλοπούλου, να ερευνήσει ποιος και πότε υποστήριξε πως οι αρχαιότητες που υπήρχαν στο εσωτερικό του σπιτιού δεν είναι σημαντικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή