Ο κροκόδειλος έγινε τέχνη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τον κρίσιμο τελικό αγώνα του κυπέλλου Davis το 1927, ο αρχηγός της γαλλικής ομάδας υποσχέθηκε στον διασημότερο παίκτη της, τον Ρενέ Λακόστ, μια βαλίτσα από δέρμα κροκόδειλου σε περίπτωση νίκης. H Γαλλία νίκησε τις ΗΠΑ και ο Τύπος της εποχής χαρακτήρισε τον τενίστα με το επιθετικό στυλ «Κροκόδειλο». Αυτή η υπόσχεση είναι η αφετηρία της δημιουργίας μιας από τις πιο διάσημες εταιρείες ένδυσης στον κόσμο. Το λευκό βαμβακερό μπλουζάκι με σήμα τον αλιγάτορα έχει φορεθεί από εκατομμύρια ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων και θεωρείται από τα πιο κλασικά κομμάτια ενός βεστιαρίου.

Καμβάς αυτοσχεδιασμού

Τώρα το ένδυμα αυτό γίνεται αφετηρία έμπνευσης για 50 Ελληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στο πρωτότυπο εικαστικό πρότζεκτ «12.12», το οποίο παρουσιάζεται απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ιριδος Κρητικού.

Το πρότζεκτ -που δανείζεται τον τίτλο του από τον εταιρικό κωδικό του ενδύματος- έδωσε τη δυνατότητα σε ζωγράφους, σχεδιαστές μόδας, κοσμημάτων και αντικειμένων, γραφίστες, μουσικούς και ηθοποιούς να δουν το διάσημο μπλουζάκι ως καμβά αυτοσχεδιασμού για νέα έργα.

Οι δημιουργίες αυτές παρουσιάζονται σε έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαΐου στην Πειραιώς, ενώ απόψε βγαίνουν στο σφυρί με τη μορφή της σιωπηλής δημοπρασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν την πρόταση αγοράς στη γραμματεία. Το ήμισυ των εσόδων που θα συγκεντρωθούν στον πλειστηριασμό θα διατεθεί για τη λειτουργία του νέου μουσείου Παιχνιδιού και Παιδικής Ηλικίας. Εκεί θα στεγαστεί η θαυμάσια συλλογή παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδου.

Οι καλλιτέχνες

Στα χέρια των δημιουργών το μπλουζάκι μεταμορφώθηκε. Οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, γλυπτά και ζωγραφικά έργα από την υφή, τη χρήση και την ιστορία του διάσημου ρούχου.

Ο καραγκιοζοπαίκτης Ευγένιος Σπαθάρης έκανε το κροκοδειλάκι, φιγούρα του θεάτρου σκιών. O Γιώργος Γυπαράκης αποφάσισε να σχολιάσει με τον τρόπο του το γεγονός των απομιμήσεών του που κυκλοφορούν σε όλες τις χώρες του κόσμου. H Αννα Μαθιού το μετέτρεψε σε καρέκλα. H Λήδα Παπακωνσταντίνου και η Γεωργία Δαμοπούλου τού έδωσαν μια διαφορετική αύρα ευαισθησίας και χιούμορ αντιστοίχως. O Χάρης Λάμπερτ έβαλε μια πράσινη καρδιά στη θέση του αλιγάτορα. O Λάμπρος Ψυρράκης το ψαλίδισε για να το κάνει εσώρουχο.

Εκτός από τους καταξιωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες, παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη έργα σημαντικών σχεδιαστών μόδας και κοσμημάτων, όπως η Δάφνη Βαλέντε, οι Deux Hommes, ο Γιώργος Ελευθεριάδης, ο Δημήτρης Ντάσιος, αλλά και ηθοποιών, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Μαζί τους και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Bruno Delaye, που ετοίμασε και αυτός ένα έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή