Εικαστικη ατζεντα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ανατροπέας. Η Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές (Βαλαωρίτου 9α) παρουσιάζει ώς τις 20 Μαΐου έκθεση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Σεμιτέκολο, τον καλλιτέχνη που συνδύασε την περφόρμανς με τη ζωγραφική για περισσότερο από 35 χρόνια. Στη σημερινή έκθεση ανιχνεύονται οι τάσεις του παρόντος, του πριν και του μετά. Στις 15 Μαΐου διοργανώνεται μια στρογγυλή τράπεζα με σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, που θα έχει θέμα τις περφόρμανς της εποχής του ’70 και του σήμερα, καθώς και τη θέση του διαδραστικού καλλιτέχνη.

Πεζοπόροι είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Βασίλη Προκόπου στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18) που θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Μαΐου.

Ο κόσμος του Αϊδίνη. O Διαμαντής Αϊδίνης παρουσιάζει από την Τρίτη στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (Κριεζώτου 7), 15 γλυπτά φτιαγμένα από χαλκό επιζωγραφισμένα με λαδομπογιές καθώς και 6 επιτοίχια έργα με θέμα τον «κάκτο» στο μεσογειακό τοπίο. Ο καλλιτέχνης βλέπει τον κάκτο καθαρά βιωματικά από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα σαν το αρσενικό φυτό που ταυτόχρονα είναι και ευάλωτο. Η φαντασία, οι αναφορές στη σύγχρονη τέχνη και η ελευθερία στα χρώματα δίνουν στην έκθεση το στίγμα και την προσωπική γραφή του καλλιτέχνη.

Στο Λονδίνο. Αν θέλετε να δείτε τα έργα που θα βγουν στο σφυρί στις 23/05 στο Λονδίνο από τον οίκο Bonhams δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε σήμερα και αύριο την έκθεση στην γκαλερί «Επιστροφή» (Τάκη 6 – 8, Ψυρρή). Ο διεθνής οίκος δημοπρασιών πρόκειται να δημοπρατήσει 232 επιλεγμένα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και έργα ξένων καλλιτεχνών με ελληνικό θέμα. Περιλαμβάνονται σημαντικά έργα απ’ όλες τις περιόδους της Νεοελληνικής Τέχνης: 19ος, 20ός αιώνας και σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Κολυμβητές στη Νέα Υόρκη. Η Μαρία Φιλοπούλου παρουσιάζει αυτήν την περίοδο έργα της στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Στην αίθουσα τέχνης «K» στη βρετανική πρωτεύουσα εκτίθενται έργα από τη σειρά «Κολυμβητές» μέχρι και τις 5/06. Στη Νέα Υόρκη εγκαινιάζεται αύριο αφιέρωμα στην γκαλερί Millenia στο κτίριο της Time Warner Center, με τίτλο «Fame & Freedom», όπου συνεκθέτει με τον γνωστό Βρετανό φωτογράφο διασημοτήτων, Τέρι Ο’ Νιλ. O εκθεσιακός χώρος της Millenia εντάσσεται στον «ελεύθερο» χώρο του γιγαντιαίου οικοδομήματος που έχει 40.000 επισκέπτες την ημέρα και 16 εκατομμύρια το χρόνο.

Χάρτινες συναντήσεις. Εγκαινιάζεται αύριο στις 7 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31) η καθιερωμένη πλέον έκθεση «Χάρτινες συναντήσεις» που έχει στόχο να αναδείξει τα νέα ταλέντα στον χώρο των κόμικς, σε συνεργασία με το περιοδικό «9» της «Ελευθεροτυπίας», το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς στην Ανγκουλέμ, την AKTO και άλλους φορείς. Αφού ολοκληρωθούν τα εγκαίνια θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Τα κόμικς στον σύγχρονο κόσμο» με ομιλητές τον κομίστα Γ. Μπότσο και τους δημοσιογράφους Αγγελο Μαστοράκη και Χρήστο Ξανθάκη.

Βlack Tuda είναι ο τίτλος ενός πρότζεκτ που παρουσιάζεται στην Ιλεάνα Τούντα (Αρματολών & Κλεφτών 48) την Κυριακή στις 8.30, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερις εικαστικοί και ένα μουσικό συγκρότημα. Δεν πρόκειται για μια τυπική ομαδική έκθεση αλλά για μια κοινή δράση, ένα one-off event που σχεδιάστηκε ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο. Οι Απόστολος Ζερδεβάς, Em Kei, Poka-Yio, Δημήτρης Φουτρής προσκαλούν τους Nethescerial -ένα black metal συγκρότημα- να «εισβάλουν» στοv λευκό χώρο της γκαλερί και να δημιουργήσουν έναν «σκοτεινό» κόσμο.

Οι αγελάδες της Αθήνας

Επιτέλους βόσκουν ανάμεσά μας! Εβδομήντα επτά χαριτωμένες αγελάδες κοσμούν από εχθές κεντρικά σημεία της Αθήνας. H πρώτη υποδοχή ήταν αμήχανα θερμή. Στο Μέγαρο Μουσικής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα ο κόσμος σταματούσε και περιεργαζόταν το περίεργο κοπάδι: αγελάδες καραγκούνες, τσολιάδες, βάτραχοι, με μαγιό και σέξι εσώρουχα, πανκ, με βιβλία στο χέρι, αγελάδες-καναπέδες, ταξί, «εύθραυστες», ευαισθητοποιημένες για το περιβάλλον και το μέλλον του κόσμου. Ολες φιλοτεχνημένες από γνωστούς και πρωτοεμφανιζόμενους Ελληνες καλλιτέχνες. Στο τέλος του καλοκαιριού οι αγελάδες θα μαζευτούν από τους δρόμους για να βγουν στο σφυρί. Τα έσοδα θα διατεθούν στην Ενωση Σωματείων «Μαζί για το Παιδί». Το μόνο που ζητούν τα συμπαθή τετράποδα και οι καλλιτέχνες είναι να τις σεβαστούμε και να μην τις «βανδαλίσουμε»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή