Αθώωση του Χρ. Ιωακειμίδη για τον «άσεμνο» Ντε Κορντιέ

Αθώωση του Χρ. Ιωακειμίδη για τον «άσεμνο» Ντε Κορντιέ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθώος κρίθηκε χθες από το A΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ο Χρήστος Ιωακειμίδης, επιμελητής της διεθνούς έκθεσης Outlook, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι συμπεριέλαβε στην εικαστική διοργάνωση το «άσεμνο» έργο του Βέλγου καλλιτέχνη Τιερί Ντε Κορντιέ. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που υπερασπίζει την ελευθερία της τέχνης στη χώρα μας και ενδεχομένως να λειτουργήσει μελλοντικά ως βάση προσέγγισης για παρόμοιες υποθέσεις, όταν τα θρησκευτικά και άλλα αισθήματα μιας μερίδας πολιτών θίγονται από μια «προκλητική» ή ακραία καλλιτεχνική δημιουργία.

Το κατηγορητήριο εναντίον του Χρήστου Ιωακειμίδη είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε στο αν ο συγκεκριμένος πίνακας του Τιερί ντε Κορντιέ -ο οποίος απεικόνιζε ένα πέος και τον σταυρό- μπορούσε να θεωρηθεί όντως έργο τέχνης καθώς τα έργα τέχνης εξαιρούνται από το νόμο περί ασέμνων και η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Το δεύτερο σκέλος αφορούσε την υποτιθέμενη πρόθεση του επιμελητή να προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα και να θίξει την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Καμία από τις δύο κατηγορίες δεν στοιχειοθετήθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία και έτσι η εισαγγελέας Αλεξάνδρα Σταθοπούλου εισηγήθηκε την αθώωση του επιμελητή και η πρόεδρος του A΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, Μαρία Αρχοντάκη, απήλλαξε τον κατηγορούμενο, επισημαίνοντας: «Ανεξάρτητα του τι είναι έργο τέχνης ή όχι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ένα μέρος του κοινού βρήκε το εν λόγω έργο προσβλητικό, ο κατηγορούμενος δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει το κοινό αίσθημα, όπως φάνηκε από τη συναίνεσή του να «κατεβεί» η δημιουργία από την έκθεση».

Δικαιωμένος

«Νιώθω ανακουφισμένος και δικαιωμένος από την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε στην «K» ο Χρήστος Ιωακειμίδης προσθέτοντας: «H άποψή μου είναι ότι όσο προκλητικό ή φοβερά ενοχλητικό μπορεί να είναι -υποκειμενικά- για κάποιους ένα έργο τέχνης, έχει λόγο ύπαρξης: την έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και της ελεύθερης σκέψης του ανθρώπου».

Μάρτυρες υπερασπίσεως παρέστησαν ο γκαλερίστας Παντελής Αραπίνης και ο δημοσιογράφος και κριτικός τέχνης Νίκος Γ. Ξυδάκης, ο οποίος τόνισε στη δίκη: «H τέχνη, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, συχνά προκαλεί. Αν δεν είναι ελεύθερη δεν είναι τέχνη». Ερωτηθείς για το θέμα της προσβολής των θρησκευτικών συμβόλων από την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ο δημοσιογράφος απάντησε ότι η τέχνη είναι μια συμβολική γλώσσα και δεν μπορούμε να αφαιρούμε προληπτικά από τους καλλιτέχνες το δικαίωμα να χειρίζονται κάποια σύμβολα.

Εναντίον του επιμελητή κατέθεσαν ο τέως εκπρόσωπος Τύπου τού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Σωτήριος Ρηγάκης. Οι δύο μάρτυρες κατηγορίας υπογράμμισαν με έμφαση το γεγονός ότι εθίγησαν τα θρησκευτικά τους συναισθήματα, αλλά ουδείς προσήψε ενδεχόμενο δόλο στον Χρήστο Ιωακειμίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή