ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοίγει αύριο η Γιορτή Βιβλίου

Αναβαθμισμένη φιλοδοξεί να είναι η 29η Γιορτή Βιβλίου που ρίζωσε πια στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οι πύλες της έκθεσης, με τα 250 περίπτερα των 300 εκδοτών θ’ ανοίξουν αύριο, Παρασκευή 12 Μαΐου και οι βιβλιόφιλοι θα μπορούν να σεργιανίσουν στα περίπτερα αλλά και στις πολλές εκδηλώσεις που θα συνυπάρχουν φέτος στη Γιορτή Βιβλίου μέχρι τις 28 Μαΐου. Διοργανωτής είναι ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου και η Γιορτή τελείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του ΕΚΕΒΙ και της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του ΚΑΣ.

Τον τόνο δίνει φέτος το μεγάλο αφιέρωμα «Ελλάδα – Αίγυπτος: Σταυροδρόμι πολιτισμών», που περιλαμβάνει διαλέξεις, έκθεση σπάνιων βιβλίων και φωτογραφιών, με 4.000 αυτοτελείς τίτλους, 200 περιοδικά και εφημερίδα που γεννήθηκαν στα ελληνικά τυπογραφεία (τα περισσότερα διασώζονται στο ΕΛΙΑ, στη Βιβλιοθήκη Στρατή Τσίρκα και στο αρχείο Λιδωρίκη).

Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα, στην Αίγυπτο και στον αιγυπτιώτη Ελληνισμό, στη λογοτεχνία που παρήγαγαν και στην εκδοτική τους δραστηριότητα, το οποίο επιμελήθηκε η συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση. Οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τετάρτη 17/5 «Εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αίγυπτο» με ομιλητές τους Ευ. Σουλογιάννη, Αλέξη Ζήρα και Ανταίο Χρυσοστομίδη· την Τρίτη 23/5 αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη με ομιλητές τους Δημήτρη Δασκαλόπουλο και Παύλο Ναθαναήλ. Ποιήματα του Καβάφη θα απαγγείλει ο ηθοποιός Δημ. Καταλειφός. Το Σάββατο 27/5 φιλοξενείται αφιέρωμα στον Στρατή Τσίρκα με προβολή της ταινίας του Τάκη Χατζόπουλου και σχολιασμό από τη Χρύσα Προκοπάκη και τους Μίλτο Πεχλιβάνο και Γιάννη Παπαθεοδώρου. Εκτός από τη λογοτεχνία όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάλεξη του διευθυντή του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών Ζαν Ιβ Αμπερέρ με θέμα τις «Υποθαλάσσιες και χερσαίες έρευνες της Γαλλικής Αποστολής στην Αλεξάνδρεια» και η ομιλία του υπεύθυνου εναλίων ερευνών της ελληνικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια Χάρη Τζάλα με θέμα τις 13 αρχαιολογικές έρευνες στην Αλεξάνδρεια τα τελευταία χρόνια. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί την Τρίτη 16 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ. στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως.

Η 29η Γιορτή Βιβλίου έχει όμως κι άλλες, πολλές εκπλήξεις και εκδηλώσεις για πολλούς και πρώτα απ’ όλα για τα παιδιά, τα Σαββατοκύριακα φυσικά. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες αλλά και για τις παλαιότερες εκδόσεις τριακοσίων περίπου εκδοτών.

Παρ’ ότι είναι γνωστό πως οι περιορισμοί του αρχαιολογικού χώρου δεν επιτρέπουν πολλές παρεμβάσεις, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών Δ. Παντελέσκος μάς υποσχέθηκε και αισθητικές βελτιώσεις στο χώρο και στα περίπτερα. Χθες το μεσημέρι, όμως, στο περιθώριο της επίσημης συνέντευξης Τύπου, υπήρχαν εκδότες που έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν σθεναρά τη διεξαγωγή της Εκθεσης Βιβλίου σε κλειστό χώρο. Το μέλλον θα δείξει.

Η Γιορτή θα λειτουργεί 6 – 10.30 μ.μ. τις καθημερινές. Τα επίσημα εγκαίνια της 29ης Γιορτής Βιβλίου θα κάνει τη Δευτέρα 15/5 ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης.