Κατοχή και ελληνικό σινεμά

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά ταινίες με τη ματιά στραμμένη σε ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, που για δεκαετίες προκάλεσε μεγάλες αντιθέσεις, προβάλλονται από σήμερα μέχρι και τις 17 Μαΐου στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» της Θεσσαλονίκης, σε ένα μικρό αφιέρωμα που συνδυάζει τον κινηματογράφο με την πολιτική. Το αφιέρωμα «Κατοχή και εμφύλιος στον ελληνικό κινηματογράφο» διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Δίκτυο για τη μελέτη των εμφυλίων πολέμων και περιλαμβάνει μερικές ελληνικές ταινίες από τις λίγες που ασχολήθηκαν με αυτή την τραυματική περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Η λογοκρισία, αλλά και τα πολιτικά πάθη που βασάνισαν την Ελλάδα για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου, δεν επέτρεψαν στους Ελληνες κινηματογραφιστές να ασχοληθούν εκτενώς με αυτή τη σημαντική, αλλά και αμφιλεγόμενη περίοδο της νεότερης Ελλάδας.

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» του Αλέκου Σακελλάριου, η «Κάθοδος των εννιά» του Χρήστου Σιοπαχά, το «Μπλόκο» του Αδωνι Κύρου, τα «Πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη, «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» του Ντίνου Κατσουρίδη, το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και το «Δώστε τα χέρια» του Ερρίκου Ανδρέου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν δύο συζητήσεις. Η πρώτη έχει θέμα «Μνήμες της Κατοχής και του Εμφυλίου» (απόψε στις 8 μ.μ.), ενώ η δεύτερη ασχολείται με τον «Ελληνικό κινηματογράφο και τη δεκαετία του ’40» (Τετάρτη, 8 μ.μ.). Και οι δύο συζητήσεις θα γίνουν στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κινηματογραφικού χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή