Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανανεώνει τις συλλογές του

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανανεώνει τις συλλογές του

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον βελτιώσεις ετοιμάζει μέχρι το τέλος του 2007 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο προγραμματίζει να παρουσιάσει μικρές συλλογές που δεν είχαν αξιοποιηθεί ώς σήμερα. Κυρίως, όμως, να ανανεώσει την αιγυπτιακή του συλλογή που θεωρείται από τις πιο ενδιαφέρουσες. Η τέταρτη σημαντικότερη της Ευρώπης όπως σχολιάστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά τις συλλογές της Αγγλίας, Γαλλίας και Γερμανίας.

Η συλλογή, είναι αλήθεια, δεν μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος με άλλες μεγάλων μουσείων του εξωτερικού. Είναι όμως σπάνια και διαθέτει ευρήματα που απουσιάζουν από ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μουσεία. Οπως, το αγαλματίδιο Αιθιοπίδας πριγκίπισσας, της Τακουσίτ, η οποία φορά ένθετα αργυρά κοσμήματα, ειδώλια Φαραώ που επίσης θεωρούνται μοναδικά κ.ά.

Τα καλά νέα δεν είναι μόνο ότι εμπλουτίζεται με 400 επιπλέον αντικείμενα (συνολικά θα παρουσιαστούν 1.200), αλλά ότι το κοινό πια θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και τα αποτελέσματα των αλλαγών.

Μικρές συλλογές

Οι άχαρες πρόχειρες βιτρίνες, κατά τα σχόλια των ειδικών, που δεν προστάτευαν ούτε και αναδείκνυαν σωστά τα εκθέματα θα αντικατασταθούν με καινούργιες. Συνολικά, το ΕΑΜ θα υποδεχτεί 100 νέες βιτρίνες, κόστους 900.000 ευρώ (με διεθνή διαγωνισμό) ενώ 3 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η έκθεση των συλλογών που θα δούμε. Πήλινα ειδώλια, γυάλινα αντικείμενα, κοσμήματα, η συλλογή Βλαστού (1988) και τα Κυπριακά που όλα, μαζί και η βελτιωμένη παρουσίαση των αιγυπτιακών, θα φωτίσουν το πρώτο μουσείο της χώρας.

Τον επιπλέον χώρο, πρόσφεραν οι χώροι του πρώην Νομισματικού Μουσείου που απελευθερώθηκαν και όπως φαίνεται επαρκούν για την έκθεση επιλεγμένων αντικειμένων. Η έκθεση ξεκινά με το τέλος της παρουσίασης των αγγείων, αφού προστίθεται ένας μικρός χώρος με αντιπροσωπευτικά εκθέματα της ελληνιστικής περιόδου, τα οποία δεν είχαν παρουσιαστεί ώς τώρα και λειτουργούν μεταβατικά προς την κοροπλαστική.

Στις επόμενες δύο αίθουσες που ακολουθούν θα εκτεθούν πήλινα ειδώλια (600 από τα 10.000 που έχει το πρώτο μουσείο της χώρας), με χρονολογική εξέλιξη και κατά θεματικές ενότητες οι οποίες αφορούν τα: θέατρο, μουσική, καθημερινό βίο ενώ μια ξεχωριστή προθήκη θα είναι αφιερωμένη στις τεχνικές κατασκευής των ειδωλίων.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει 650 από τα 750 αντικείμενα της Συλλογής Βλαστού, από την οποία ξεχωρίζουν τα αρχαϊκά και τα κλασικά, ενώ σε αίθουσα 122 τ.μ., θα λάμψουν χρυσά κοσμήματα και αργυρά σκεύη. Μια πλούσια συλλογή με αντικείμενα από τη γεωμετρική έως τη ρωμαϊκή περίοδο, ανάμεσά τους και ευρήματα από τον Κεραμεικό και την Ανάβυσσο.

Η ενοποίηση δύο μικρών χώρων επιτρέπει την παρουσίαση των γυάλινων αντικειμένων που είχαμε θαυμάσει το 2002 σε μια μικρή περιοδική έκθεση, ενώ η συλλογή των Κυπριακών που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ ως σύνολο, θα παρουσιαστεί σε 84 τ. μ. (πρώην βιβλιοθήκη). Με τη βοήθεια του Ιδρύματος Λεβέντη θα εκτεθούν πήλινα ειδώλια, αγγεία, μικρογλυπτική κ.ά. Μικροβελτιώσεις αποφασίστηκαν και στη Συλλογή Σταθάτου όπου θα αντικατασταθούν κάποια κείμενα αλλά και σπασμένα τζάμια.

Διευκρίνιση

Η εκτιμητική επιτροπή που όρισε προχθές το ΚΑΣ και αποτελείται από τους: Ελένη Κουρίνου, Νίκη Δημητρακοπούλου Μαγιούλα Ευσταθίου και αναπληρωματικά μέλη τους: Μαρία Σάλτσα, Μαρία Καζανάκη και Παναγιώτη Χατζηδάκι δεν αφορά την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας της Σχοινούσας -όπως γράψαμε στο χθεσινό φύλλο- αλλά την υπόθεση των αρχαίων που εντοπίστηκαν στο σπίτι της Μάριον Τρου, στην Πάρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή