Grizzly man **

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Βέρνερ Χέρτσογκ

Το «Grizzly man» του Βέρνερ Χέρτσογκ είναι ένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με την «άγρια» Φύση. Ο Γερμανός σκηνοθέτης ξεκινάει από την επιφάνεια για να καταλήξει στο βάθος τούτης της σχέσης. Περιγράφει το πορτρέτο ενός νεαρού Αμερικανού, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε σε μάχιμο προστάτη ενός είδους καφέ αρκούδας που ζει στην Αλάσκα, και αποκαλύπτει την αφέλεια του σύγχρονου ανθρώπου που προσδίδει στη Φύση ιδιότητες οι οποίες αφορούν μονάχα τη δική του ζωή και υπόσταση. Ο grizzly man, ένας σχεδόν ψυχωτικός ερασιτέχνης περιβαλλοντολόγος ονόματι Τίμοθι Τρέντγουελ, κατασπαράχθηκε μαζί με μια φίλη του από μια πεινασμένη αρκούδα στο Εθνικό Πάρκο Κάτμαϊ της Αλάσκας το φθινόπωρο του 2003. Ο Τρέντγουελ, που επισκεπτόταν επί 13 συνεχή χρόνια το εν λόγω πάρκο για να «μελετήσει» την καφέ αρκούδα, ουδέποτε κατάφερε να διακρίνει στο βλέμμα του ζώου «την αδιαφορία της Φύσης που, όταν αναζητεί τροφή, παύει να είναι ανεκτική απέναντι στον απρόσκλητο επισκέπτη», κατά τα λόγια του σκηνοθέτη και αφηγητή της ταινίας.

Περίπου έναν χρόνο μετά το τραγικό τέλος του Τρέντγουελ, ο Χέρτσογκ ανέλαβε να μοντάρει το βιντεοσκοπημένο υλικό του νεαρού ακτιβιστή (ο Τρέντγουελ εξέδραμε στην Αλάσκα έχοντας πάντα μαζί του μια βιντεοκάμερα, την οποία τοποθετούσε σε τρίποδο και κινηματογραφούσε τον εαυτό του να μιλάει ασταμάτητα, πολλάκις με φόντο τις αρκούδες). Στα «ντοκουμέντα» με τη δράση του Τρέντγουελ πρόσθεσε συνεντεύξεις με οικείους του, με τον ιατροδικαστή που εξέτασε ό,τι απέμεινε από το κορμί το δικό του και της φίλης του μετά την επίθεση της αρκούδας και με ανθρώπους που έτυχε να τον γνωρίσουν.

Ο Τρέντγουελ ήταν ένας αποτυχημένος ηθοποιός που αφιέρωσε τη ζωή του στις αρκούδες και τον ακτιβισμό όταν έχασε ένα τηλεοπτικό ρόλο από τον μετέπειτα σταρ του Χόλιγουντ Γούντι Χάρελσον. Το «Grizzly man» είναι ένα φλύαρο ντοκιμαντέρ που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν εστιάζεται σε αυτόν το γραφικό και αντιφατικό σόουμαν, αποκαλύπτοντας τον παραλογισμό ενός ανθρώπου, ο οποίος νομίζει πως βρίσκεται στην Ντίσνεϊλαντ ως πρωταγωνιστής ενός τηλεοπτικού σόου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή