Tideland *

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δράμα φαντασίας

Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ

Πρωταγωνιστούν: Τζοντέλ Φέρλαντ, Τζάνετ Μακ Τιρ, Τζεφ Μπρίτζες.

Η ρευστή κατάσταση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας υπήρξε πάντοτε ένα αγαπημένο θέμα για τον Τέρι Γκίλιαμ. Στο «Tideland», ωστόσο, δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του θεατή. Η ταινία, ένα προσωπικό του ξέσπασμα, που δημιουργήθηκε στα κενά της προβληματικής παραγωγής των «Αδελφών Γκριμ», υποτίθεται ότι είναι ακριβώς ό,τι ο Γκίλιαμ ήθελε να περάσει στο φιλμ. Ανάμεσα στους φανατικούς της δουλειάς του, το «Tideland» μπορεί και να αποκτήσει cult status. Ομως, για την συντριπτική πλειοψηφία των θεατών, η ταινία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ρεσιτάλ αρρωστημένης φαντασίας. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς μια ταινία, όπου ένα δεκάχρονο κοριτσάκι ετοιμάζει για τους γονείς του ενέσεις ηρωίνης, ζει με ένα πτώμα και προκαλεί σεξουαλικά έναν πνευματικά καθυστερημένο άντρα;

Το δυνατό σημείο στις ταινίες του Τέρι Γκίλιαμ ήταν πάντα η ευφάνταστη καλλιτεχνική διεύθυνση και η ευρηματικότητα. Εδώ όμως, πέρα από την αρχικά θετική (πάντα μόνο στο οπτικό μέρος) κυριαρχεί η επανάληψη. Το γεγονός ότι στο «Tideland» διακρίνονται αναφορές που κινούνται από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» μέχρι το «Ψυχώ» δεν λειτουργεί θετικά. Ο Γκίλιαμ χρειάζεται απεγνωσμένα έμπνευση, αφού οι τελευταίες του δουλειές φαίνονται παγιδευμένες μέσα στις εμμονές του.

Το σενάριο, που βασίζεται σε ένα βιβλίο του Μιτς Κάλιν, παρακολουθεί τη μικρή Τζέλιζα Ρόουζ, που ζει με τους τοξικομανείς γονείς της. Μετά το θάνατο της μητέρας της (Τζένιφερ Τίλι) από υπερβολική δόση, η Τζέλιζα Ρόουζ θα ζήσει με τον πατέρα της (Τζεφ Μπρίτζες) σε ένα ερειπωμένο σπίτι στην εξοχή, μέχρι που μια ακόμη μοιραία δόση θα σκοτώσει κι εκείνον. Το κοριτσάκι μιλάει με τα κεφάλια από τις κούκλες της και γνωρίζει τους ιδιόρρυθμους γείτονές της. Μια εκκεντρική γυναίκα με μανία να ταριχεύει ζώα και αγαπημένα της πρόσωπα και τον καθυστερημένο αδελφό της. Επειτα από πολλές σκηνές, στα όρια του παράλογου και του εκνευριστικού, η ιστορία καταλήγει με ένα σιδηροδρομικό ατύχημα. Κάπου μέσα στα συντρίμμια κρύβονται και οι προθέσεις του Γκίλιαμ.

Οι άλλες ταινίες

Το «Μια καθαρή μέρα» (**) είναι ένα δράμα με ανάλαφρες στιγμές, πιστό στη βρετανική παράδοση των ταινιών με κοινωνικά θέματα. Ενας μεσήλικος ναυπηγός απολύεται και αφού πρώτα πανικοβληθεί, θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν έχει ξοφλήσει, επιχειρώντας να περάσει κολυμπώντας τη Μάγχη. Αξιοπρεπής η ερμηνεία του Πίτερ Μάλαν, πολύ καλή δίπλα του -όπως πάντα- η Μπρέντα Μπλέθιν, αλλά το σενάριο στη ταινία της πρωτοεμφανιζόμενης Γκάμπι Ντέλαλ, είναι προβλέψιμο και μοιράζεται σε πολλά πρόσωπα και κατευθύνσεις. Τέλος, το «Date movie» είναι μια χονδροειδής παρωδία των αισθηματικών κομεντί, στα πρότυπα της σειράς «Scary movie».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή