Οπερα πειραματικής πνοής με τρεις νέες παραστάσεις

Οπερα πειραματικής πνοής με τρεις νέες παραστάσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει μέλλον για την όπερα; Ποιοι θα διευρύνουν αυτό το είδος; Ποια θα είναι η τύχη των εκατοντάδων λυρικών θεάτρων και οργανισμών ανά τον κόσμο; Είναι η τρίτη χρονιά που υπάρχουμε και ελπίζω να συνεχίσουμε να υπάρχουμε…» ήταν μερικά από τα λόγια του Θόδωρου Αντωνίου χθες σε συνέντευξη Τύπου. Μία από τις πρωτοβουλίες που επενδύουν στο μέλλον της όπερας είναι οι νέες παραστάσεις και η εφετινή «ομάδα ανήσυχων δημιουργών» που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής. Αύριο και μεθαύριο (13, 14/5), την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη (16, 17/5) στο Στούντιο της Λυρικής στην Πειραιώς θα συναντήσετε νέους συνθέτες, σκηνοθέτες και σκηνογράφους, τραγουδιστές και χορογράφους. Θα παρακολουθήσετε (με ελεύθερη είσοδο, αν και θα πρέπει να πάτε νωρίτερα για να προμηθευτείτε ειδικά δελτία) την μονόπρακτη όπερα «Φαρμακεύτριαι» του Γιώργου Χατζημιχελάκη, την «Απιστία» του Φίλιππου Τσαλαχούρη αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι και τις «Κέρινες Φιγούρες» του Καρλ Αμαντέους Χάρτμαν που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Τζένης Αρσένη.

«Η Πειραματική Λυρική Σκηνή είναι ένα ελεύθερο βήμα που συνδυάζει το πειραματικό, το οικείο καθώς και σύγχρονα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. H αιτία που υπάρχει είναι για να δώσει ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς όλων των ειδικοτήτων να εκφραστούν χωρίς αισθητικούς ή άλλους συμβιβασμούς», πρόσθεσε ο Θόδωρος Αντωνίου.

Αρχή της κάθε βραδιάς η όπερα «Φαρμακεύτριαι» του Γ. Χατζημιχελάκη (μουσική και λιμπρέτο) βασισμένη στο ομώνυμο ειδύλλιο του Θεόκριτου. H σκηνοθεσία είναι του Σέργιου Γκάκα, τα σκηνικά και κοστούμια του Αντώνη Βολανάκη, η χορογραφία της Κατερίνας Κασιούμη. Πρωταγωνιστούν οι Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Κατερίνα Κασιούμη και Μανώλης Παπαδάκης.

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Ενα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με θέμα την αγάπη προτείνει η «Απιστία» ή «Το χάρτινο φεγγάρι» του Φίλιππου Τσαλαχούρη. O ίδιος ο Χατζιδάκις εμφανίζεται κρατώντας ένα χάρτινο φεγγάρι: «Αυτό το φεγγάρι είναι χάρτινο, εάν αγαπάς γίνεται αληθινό». Ερμηνεύουν ο Μανώλης Παπαδάκης και η Αγγελική Καθαρίου. Τέλος, οι «Κέρινες Φιγούρες» του Καρλ Αμαντέους Χάρτμαν μια όπερα που αποτελείται από αυτοτελείς σατιρικές ιστορίες με θέμα την πολιτική και την κοινωνική ζωή του δυτικού κόσμου. «Το έργο έχει γραφτεί σε ύφος νεοκλασικό με στοιχεία τζαζ. Πρόκειται για μια σάτιρα σε φιγούρες του καπιταλισμού με στοιχεία που θα δούμε αργότερα στο θέατρο του παραλόγου και το μπρεχτικό θέατρο», επισήμανε η Τζένη Αρσένη. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Νίκου Πολίτη. Και τα τρία έργα διευθύνει ο Θ. Αντωνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή