Στο πλευρό του ΚΑΣ για την Ολυμπία 137 αρχαιολόγοι

Στο πλευρό του ΚΑΣ για την Ολυμπία 137 αρχαιολόγοι

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμη σχεδόν η αρχαιολογική κοινότητα στηρίζει με επιστολή της (137 αρχαιολόγοι την υπογράφουν) την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να μη διεξαχθούν ετήσιοι διεθνείς αγώνες στίβου στο Στάδιο της Ολυμπίας. Με αφορμή αυτή την απόφαση, λένε οι αρχαιολόγοι, «παρουσιάζονται με έντονο τρόπο διάφορες απόψεις σχετικά με τη χρήση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων για σύγχρονες εκδηλώσεις. Οι υπογραφόμενοι επιστήμονες, αρχαιολόγοι και αναστηλωτές, στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, πρώην μέλη του ΚΑΣ, αλλά και μέλη των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, επιθυμούμε να εκφράσουμε δημόσια και υπεύθυνα τη γνώμη μας ότι η συγκεκριμένη θέση του ΚΑΣ είναι ορθή. Οσοι διατυπώνουν αντίθετη άποψη, προβάλλουν ως επιχειρήματα τις ανάγκες της διεθνούς προβολής της χώρας, της ανάπτυξης της Αρχαίας Ολυμπίας, της επαφής του σύγχρονου ανθρώπου με την πολιτιστική του κληρονομιά». Και συνεχίζουν οι αρχαιολόγοι στην επιστολή τους:

«Είναι αντιφατικό να υποστηρίζουμε την ανάγκη προβολής της χώρας και της ανάπτυξης της περιοχής επικαλούμενοι τη μοναδικότητα του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες που εκπέμπει, και συγχρόνως να δεχόμαστε χρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο αναντικατάστατα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στερούν τις μελλοντικές γενεές από την επαφή με αυτά. Η φρόνηση για τον βαθμό επιβάρυνσης από τις νέες χρήσεις είναι επιβεβλημένη, και αυτή διαμόρφωσε τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Ολοι όλοι εργαζόμαστε για την ανάδειξη και προβολή του μνημειακού πλούτου της χώρας μας αποδεικνύουμε καθημερινά την πίστη μας στις ανάγκες αυτές. Ομως, πεποίθησή μας είναι ότι η κοινωνία μας οφείλει να συνειδητοποιήσει το περιεχόμενο της σχέσης της με τα μνημεία, ώστε να μην καταργείται η ίδια η υπόστασή τους, ο κοινωνικός και παιδευτικός τους ρόλος ως φορέων μνήμης, αξιών και ιστορικής συνείδησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή