Αναζητήσεις 8 θιάσων και συνάντηση με άλλες τέχνες στη «Θεατρική Ανοιξη»

Αναζητήσεις 8 θιάσων και συνάντηση με άλλες τέχνες στη «Θεατρική Ανοιξη»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ανοιξη άργησε αλλά ήρθε και πάλι μετά τον περσινό «χειμώνα» στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης. Το ΥΠΠΟ έδωσε τη διαβεβαίωση στον επιχορηγούμενο θίασο για την οικονομική στήριξη του θεσμού και έτσι η διοργάνωση της 12ης «Θεατρικής Ανοιξης» που είχε ματαιωθεί πέρυσι για οικονομικούς λόγους πραγματοποιείται φέτος.

Το διεθνές θεατρικό φεστιβάλ με τον υπότιτλο «ετήσια συνάντηση θεατρικών αναζητήσεων» από το 1994 έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στα θεατρικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. H φετινή διοργάνωση φιλοξενεί οκτώ παραστάσεις θιάσων από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και τη χώρα μας.

Εμφαση στο φετινό πρόγραμμα θα δοθεί «στη διασταύρωση του θεάτρου με τις άλλες τέχνες», ενώ μια πρωτότυπη έναρξη επιφυλάσσει ο διευθυντής της κ. Νικηφόρος Παπανδρέου για το κοινό της πόλης. Η «Ανοιξη» βγαίνει στο… δρόμο, αύριο και την Κυριακή, για να ακολουθήσουν παραστάσεις στη σκηνή της Πειραματικής, στο θέατρο «Αμαλία».

Το φεστιβάλ ανοίγει πανηγυρικά ο γαλλικός θίασος «Χαμαιλέων» με μουσικοθεατρικές παραστάσεις στην πλατεία Αριστοτέλους. Ακολουθεί η ομάδα σύγχρονου χορού Sinequanon με το έργο «Μυστικός δείπνος» σε μια παράσταση για το «δύσκολο πέρασμα από το εγώ στο εμείς» με ζωντανή μουσική από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου (15/5). Η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου συμμετέχει με μια μουσική παράσταση «Το χαμόγελο της γιαγιάς» – ένα μικτό θέαμα με πρόζα και τραγούδια των Αττίκ, Γιαννίδη, Σουγιούλ, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Σπάρτακου, Πλέσσα και με τον Διονύση Μαλούχο στο πιάνο (16/5). Ρώσοι ηθοποιοί της διασποράς συγκροτούν το θίασο Ντέρεβο από τη Δρέσδη που θα παρουσιάσει τη νέα του παραγωγή «Ketzal» – ένα πρωτότυπο πάντρεμα κινήσεων φωτισμών και ήχων που ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα (18/5). Το θέατρο Λισεντέι από την Αγία Πετρούπολη θα παρουσιάσει την πρωτότυπη παράσταση ονειρικών κλόουν «Ποκατούχα» με ποίηση και χιούμορ (20/5). «Οθέλλο» του Σαίξπηρ που ερμηνεύουν μόνο άνδρες κατά τα πρότυπα της Ελισαβετιανής εποχής, ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο «Ιβάν Βάζοφ» από τη Σόφια (2/5). Τη σκυτάλη παίρνει το London Mime Theatre με την ηθοποιό Νόλα Ράε που θα παρουσιάσει την κωμικοτραγική παράσταση «Μότσαρτ!» στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 250 χρόνια του μεγάλου συνθέτη (24/5).

Την αυλαία κλείνει στις 26 Μαΐου το θέατρο του Νότου με την «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη – μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου με την Ιωάννα Παππά και τον Παναγιώτη Εξαρχέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή