Ο φακός του Δημ. Λέτσιου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλασικός της ελληνικής φωτογραφίας του 20ού αιώνα, ο Δημήτρης Λέτσιος κατέγραψε για ένα διάστημα περίπου 60 χρόνων το ελληνικό τοπίο. Η αναδρομική του έκθεση είναι μία παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η οποία τώρα πρόκειται να παρουσιαστεί στη Φλώρινα, στη Στέγη Φιλότεχνων – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης. Η έκθεση με τίτλο «Οδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας» εγκαινιάζεται σήμερα από τον πρόεδρο της Στέγης Φιλοτέχνων Φλώρινας, κ. Αντρέα Τσόκα ενώ παρών θα είναι και ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο οποίος θα αναφερθεί στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.

Ο Δημήτρης Λέτσιος άρχισε να φωτογραφίζει στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και αρχικά το ενδιαφέρον του εστιαζόταν στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Μαγνησία, όπου γεννήθηκε. Ο θεσσαλικός κάμπος, το Πήλιο, η λίμνη Κάρλα, οι Σποράδες και ο αγαπημένος του Βόλος αποτυπώνονται σε εκατοντάδες φωτογραφίες επί σειράν δεκαετιών. Ο Λέτσιος έβγαλε περίπου 40.000 φωτογραφίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Στο έργο του καθρεφτίζεται με ποιητικό τρόπο η Ελλάδα στο πέρασμα προς μία νέα εποχή, καθώς ο φακός του Λέτσιου εστιάζεται εξίσου στα πρόσωπα του μόχθου και της καθημερινότητας όσο και στο τοπίο: ο άνθρωπος της υπαίθρου πρωταγωνιστεί. Πλήθος ελληνικών χωριών και μονών έχουν αποτυπωθεί στις φωτογραφίες του. Τοπία βουνίσια και πεδινά, ίχνη του δημώδους πολιτισμού, όπως πέτρινα γεφύρια και ξωκλήσια, παραδόσεις και έθιμα, όλα είναι θέματα του Δημήτρη Λέτσιου. Η έκθεση στη Φλώρινα θα διαρκέσει ώς τα τέλη Ιουνίου και θα είναι καθημερινά ανοικτά εκτός Δευτέρας (Λεωφ. Ελευθερίας 103, Φλώρινα, τηλ. 23850 29444).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή