Οι πολιτικοί «Pet Shop Boys»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην περιμένει κανείς από την «ελαφριά» ποπ μουσική να έχει πολιτική άποψη και να κριτικάρει. Οταν όμως πρόκειται για ποπ, την οποία δημιουργούν ώριμοι καλλιτέχνες όπως οι «Pet Shop Boys» και όχι πιτσιρικάδες – προϊόντα των talent show και της «βιομηχανικής» δισκογραφικής παραγωγής, το αποτέλεσμα έχει να πει κάτι περισσότερο από ένα ευχάριστο ρεφρέν.

Η ποπ είναι και πολιτική

Το νέο άλμπουμ των «Pet Shop Boys» έχει τον τίτλο «Fundamental» (θεμελιώδες) και ο ήχος τους, έπειτα από τις απλούστερες ακουστικές ροκ μπαλάντες του «Release», επιστρέφει στις θεμελιώδεις αρχές της μουσικής τους, το χιούμορ και την ποπ μελωδία. Αυτά, σε συνδυασμό με τους ηλεκτρονικούς ρυθμούς των κλαμπ και την επική παραγωγή, που έκανε ο Τρέβορ Χορν, συνεργάτης στις μεγαλύτερες επιτυχίες του ντουέτου από την εποχή του «Behaviour». Αυτήν τη φορά όμως, υπάρχει και μια διαφορά. Στο άλμπουμ υπάρχουν δύο τραγούδια με σαφέστατες πολιτικές θέσεις.

Το πρώτο σινγκλ, «I’m with stupid» (Είμαι με τον ηλίθιο), είναι μια «ερωτική επιστολή» του Τόνι Μπλερ προς τον Τζορτζ Μπους, στην οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός υποτίθεται ότι λέει: «Κανείς δεν καταλαβαίνει εκεί απ’ όπου κατάγομαι/ γιατί να είμαι με κάποιον που είναι προφανέστατα βλάκας; / η αγάπη έρχεται και μεγαλώνει/ κάθε φορά που σηκώνεσαι να με συναντήσεις/ να πάρεις το χέρι μου να με χαιρετήσεις/ και η δύναμη δίνει σ’ έναν άντρα πολύ περισσότερα απ’ ό,τι νομίζει ο καθένας».

Το να εμφανίζονται ο Νιλ Τέναντ και ο Κρις Λόου, δύο από τους διασημότερους μουσικούς της Βρετανίας σε εκπομπή του BBC και να τραγουδάνε ζωντανά «όλοι ξέρουν ότι έχουμε δεθεί/ είναι ο ηλίθιος πραγματικά ηλίθιος ή ένα διαφορετικό είδος έξυπνου;» αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό και στον μεγαλύτερο σύμμαχό του, συνοδευόμενοι από χορευτές με μάσκες των Μπλερ και Μπους, είναι ίσως υπερβολικά τολμηρό για τα ευαίσθητα βρετανικά όρια. Ομως οι «Pet Shop Boys» περνάνε την πολιτικοποιημένη τους φάση, όπως φαίνεται και από το «Integral», ένα τραγούδι που αναφέρεται στο ζήτημα της -για πρώτη φορά- έκδοσης ταυτοτήτων, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Βρετανία.

Πάντως, εκτός από τις πολιτικές αναφορές, οι Τέναντ και Λόου έχουν γράψει ένα άλμπουμ, που σύμφωνα με τις κριτικές συμπεριλαμβάνεται στα καλύτερα της καριέρας τους, που ξεπερνά τις δύο δεκαετίες. Τα χορευτικά τραγούδια («Psychological», «Minimal», «The Sodom and Gomorrah Show») ακολουθούνται από μελαγχολικές μπαλάντες για την απογοήτευση που φέρνει μια άτυχη αγάπη, σαν το «I made my excuses and left» το «Numb» και το «Casanova in Hell». Ενα νέο άλμπουμ, ωστόσο, είναι αιτία για γιορτή και οι «Pet Shop Boys» το γιόρτασαν μαζί με τους καλούς τους φίλους, όπως τον Ελτον Τζον, σε μια συναυλία αποκλειστικά για τους πιο πιστούς οπαδούς τους.

Στη σκηνή τους συνόδευσαν η ορχήστρα του BBC, ο Ρόμπι Γουίλιαμς, ο Ρούφους Γουέινραϊτ, η Φράνσις Μπάρμπερ και η σοπράνο Σάλι Μπράντσο.

Η εικονογραφία των δίσκων

Το επόμενο σχέδιο των «Pet Shop Boys» είναι η έκδοση ενός τόμου με όλο το γραφιστικό υλικό που έχει εικονογραφήσει τη δισκογραφία τους από το 1984 μέχρι και το 2004. Το «Fundamental» θα υπάρχει στα δισκοπωλεία από τις 22 Μαΐου, ενώ το σινγκλ «I’m with stupid» ήδη κυκλοφορεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή