Νέες εκδόσεις

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Richard Flanagan

Εγχειρίδιο ιχθύων

Μυθιστόρημα σε 12 ψάρια

μετ. Αθηνά Δημητριάδου

εκδ. Αγρα, σελ. 512 – 25 ευρώ

Κωμικοτραγικό μωσαϊκό της Αυστραλίας του 19ου αιώνα, το «Εγχειρίδιο ιχθύων» φέρνει στο προσκήνιο τους βαρυποινίτες, τους κλέφτες και τους κίναιδους. Και καταγράφει την αιματοβαμμένη ιστορία του με τρόπο ασυνήθιστο, μέσα από την ταξινόμηση των ψαριών. Γραμμένο με τη λαιμαργία ενός Ραμπελαί, με το χιούμορ ενός Λώρενς Στερν και τη σκοτεινή διάθεση ενός Κόνραντ, το βιβλίο καλείται να εξερευνήσει το υποσυνείδητο ενός ολόκληρου λαού «μεγαλωμένου σε μια φυλακή που έγινε έθνος». Καθώς η εξέγερση μαίνεται και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε απόλυτη φρίκη, και καθώς ο έρωτας υπερβαίνει όλους τους φραγμούς ανάμεσα στον κύριο και στον σκλάβο, ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν δημιουργεί ένα «ιδρυτικό» μυθιστόρημα.

Γκάγκα Ρόσιτς

Σκάλα στον ουρανό

μετ. Μαρία Κεσίνη

εκδ. Κεδρος, σελ. 191

Μεξικό, Θιβέτ, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Αίγυπτος, Συρία, Ρωσία, Γαλλία, Ελλάδα. Το ταξίδι ξεκινά με μια επιθυμία που γίνεται πράξη. Συνεχίζει με μια πράξη που γίνεται συνήθεια, και από εκεί με μια συνήθεια που γίνεται ανάγκη, και σκάλα σωτηρίας για να ξεφύγει κανείς από τους φόβους, τα προσωπικά αδιέξοδα, την κακοδαιμονία των καιρών. Αρκεί ο καθένας να βρει το δικό του σκαλοπάτι.

Τιμπώ ντε Μονταιγκύ

Αγγελοι καμένοι

μετ. Αύγουστος Κορτώ

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 239 – 15 ευρώ

Γόνος πλούσιων γονέων, άνδρας εκτυφλωτικής ομορφιάς και ασυναγώνιστης υγείας, πρωταθλητής του τένις περιτριγυρισμένος από φίλους και χαριτωμένα κορίτσια, ο Ζυστέν διαθέτει όλα όσα μπορεί να επιθυμήσει κανείς. Μόνο που μια ηλιόλουστη ημέρα ο ήρωας πηδάει από το μπαλκόνι και τσακίζεται σαν κεραυνοβολημένος άγγελος. Με πρωτοφανή αγριότητα, ο νεαρός συγγραφέας περιγράφει τη χρυσή νεολαία μιας προηγμένης δυτικής πόλης -της παρισινής- βυθισμένης στον κονφορμισμό, τη μηδαμινότητα και την ενασχόληση με τα σπορ και τη μωροφιλόδοξη αναρρίχηση. Περιγράφει γονείς ανάξιους και δειλούς οι οποίοι μεγαλώνουν παιδιά – αντίγραφά τους. Θανάσιμα ερωτευμένος με την ξαδέλφη του, μέσα σε έναν τέτοιο κόσμο ο Ζυστέν προκρίνει ως μόνη διέξοδο την τρέλα και την αυτοκτονία.

Μάρσια Γουίλλετ

Η χρυσή κούπα

μετ. Πόλυ Μοσχοπούλου

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 516 – 18 ευρώ

Σε ένα παραδεισένιο κτήμα στην ακτή της Κορνουάλης, η Ονορ Τριβάνιον ζει περιστοιχισμένη από τους δικούς της. Ηλικιωμένη και άρρωστη, αναστατώνεται από την επίσκεψη ενός νεαρού Αμερικανού που φέρνει μαζί του μια παλαιά φωτογραφία και ζητάει από την εγγονή της να της βρει κάποια κρυμμένα παλιά γράμματα. Οταν είναι πια αργά για να ακούσουν την ιστορία από την ίδια την Ονορ, τα παιδιά και η εγγονή της βρίσκονται αντιμέτωποι με συνταρακτικές αποκαλύψεις. Θα σπάσει άραγε ο δεσμός που τους ενώνει ή θα τροφοδοτηθεί ο θαυμασμός τους για το κουράγιο της Ονορ να σταθεί συνεπής σε μια δραματική απόφαση την οποία κάποτε πήρε στη ζωή της;

ΙΣΤΟΡΙΑ

Παυλίνα Νάσιουτζικ

Μυστικές εταιρείες και ελληνικά πάθη

Οι άγνωστες πλευρές ελληνοαμερικανικής ιστορίας του 19ου αιώνα

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 360 – 20 ευρώ

Τι ρόλο διαδραμάτισε η μυστική οργάνωση Phi Βeta Kappa στη δημιουργία και την οργάνωση του αμερικανικού κράτους; Τι σχέση είχε ο Αδαμάντιος Κοραής με τον γνωστό φιλέλληνα και πρόεδρο της Phi Βeta Kappa E. Everett και τι ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση του ελληνικού έθνους; Γιατί το κεντρικό σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης «ελευθερία ή θάνατος» είναι ίδιο με το διατυπωμένο στα 1775 σύνθημα του Αμερικανού κυβερνήτη της Βιρτζίνια Patrick Henry; Υπάρχει τελικά ένας βαθύς πυρήνας του αμερικανικού κράτους; Ποιος είναι αυτός και τι ρόλο διαδραμάτισε στην οργάνωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους; Η Παυλίνα Νάσιουτζικ γράφει για ένα ταξίδι με συνταξιδιώτες τυχοδιώκτες, πολιτικούς, διανοούμενους και περιπλανητές, με φόντο τους καταρράκτες του Νιαγάρα αλλά και κοινωνικές αναταραχές, συγκρούσεις και ανατροπές.

ΝΟΜΙΚΟ

Γεράσιμου Σ. Γκασούκα

Αποζημίωση σε διαγωνισμούς δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών, υπηρεσιών

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 253 – 26 ευρώ

Θέμα του βιβλίου είναι η ανάλυση όλων των προϋποθέσεων της ευθύνης προς αποζημίωση του ν. 2522/1997 για την προστασία των διαγωνιζόμενων επιχειρήσεων στο προσυμβατικό στάδιο των συμβάσεων δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών και των προϋποθέσεων της απόδοσης δαπανών του ν. 2854/2000 σχετικά με τους διαγωνισμούς στους τομείς ύδατος, ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών. Η μελέτη επικεντρώνεται στο ζήτημα της αποζημίωσης και παρουσιάζει συγκεντρωμένα τα σημεία επαφής του Αστικού Δικαίου με το Δίκαιο των Δημόσιων Διαγωνισμών.

Βασίλης Τσούμας

Δάνειο και χρησιδάνειο

εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, σελ. 160

Αν και πρόκειται για πολύ οικείες από την καθημερινή ζωή συμβάσεις, δεν έχουν εκδοθεί μονογραφίες για το δάνειο και το χρησιδάνειο. Το έργο αυτό καλύπτει και τις δύο συμβάσεις δεδομένου ότι η νομική ύλη που τις αφορά είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη εφ’ όσον οι αρχές που τις διέπουν είναι από μακρού παγιωμένες και η νομολογία τους δεν παρουσιάζει εκπλήξεις και θεαματικές μεταβολές στο πέρασμα του χρόνου. Περιλαμβάνει τα πορίσματα από την επεξεργασία του συνόλου των δικαστικών αποφάσεων για θέματα δανείου και χρησιδανείου, των οποίων το σκεπτικό συνήθως επαναλαμβάνεται ώστε να προσφέρει στον αναγνώστη ένα πρακτικό βοήθημα. Και ακόμα περιέχει τις περιλήψεις της νομολογίας των δικαστηρίων κάθε βαθμού των τελευταίων 25 ετών όπως έχουν αποδελτιωθεί από την «Επιθεώρηση Νομολογίας».

ΜΕΛΕΤΗ

Ρhilip Smith

Πολιτισμική θεωρία

μετ. Αθανάσιος Κατσικερός

εκδ. Κριτική, σελ. 395

Στόχος του βιβλίου είναι να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη εμπειρία, σκέψη και δράση. Με τρόπο εύληπτο και συνοπτικό μάς εισάγει στις κύριες θεωρίες και στις βασικές αναλυτικές έννοιες για τη μελέτη της σύγχρονης κουλτούρας. Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας, ο συγγραφέας εξετάζει τους πιο σημαντικούς στοχαστές και τις έννοιες του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου τα τελευταία εκατό χρόνια – όπως τη θεωρία της συμβολικής αλληλεπίδρασης, τον στρουκτουραλισμό, την ψυχανάλυση καθώς και σημαντικούς στοχαστές όπως είναι ο Φουκώ, ο Μπουρντιέ, ο Χάμπερμας και ο Γκίντενς. Περιέχει ακόμα περιλήψεις, βιογραφικά σχόλια, προτεινόμενη βιβλιογραφία και εκτεταμένες παραπομπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή