Εγκαίνια με παρατράγουδα για την 29η Εκθεση Βιβλίου

Εγκαίνια με παρατράγουδα για την 29η Εκθεση Βιβλίου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απρόοπτα εγκαινιάστηκε η 29η Γιορτή Βιβλίου χθες το βράδυ στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου. O υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης που επρόκειτο να κάνει τα εγκαίνια, ενημέρωσε την τελευταία στιγμή τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών ότι δεν θα παραστεί λόγω «απρόοπτου κωλύματος» παρότι η ομιλία του είχε αποσταλεί από χθες το απόγευμα στους δημοσιογράφους με εμπάργκο δημοσίευσης μέχρι τις 8 το βράδυ. Στον χώρο της έκθεσης βιβλίου όμως ήταν παρούσα ισχυρή αστυνομική δύναμη και λίγες δεκάδες διαδηλωτών που φώναζαν το σύνθημα «Βουλγαράκη, υπουργέ των απαγωγών και των υποκλοπών, παραιτήσου».

Απούσα ήταν επίσης και η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, της οποίας διαβάστηκε χαιρετισμός. Παρά τα απρόοπτα, η τελετή των εγκαινίων συνεχίστηκε κανονικά. H ομιλία του Γ. Βουλγαράκη διαβάστηκε και τα εγκαίνια της 29ης Γιορτής Βιβλίου πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θ. Κασσίμης.

Σε «αληθινή κοσμογονία που έχει συντελεστεί στον χώρο του βιβλίου», αναφερόταν ο υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία που διαβάστηκε. «Μια κοσμογονία που αποτυπώνεται στη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού, στην πολυμέρεια των ενδιαφερόντων του, αλλά και στους δείκτες της βιβλιοπαραγωγής που αποκαλύπτουν, τόσο το εντυπωσιακό θεματικό εύρος των ελληνικών εκδόσεων όσο και την εμπορική τους απήχηση».

Αντίθετες ήταν οι διαπιστώσεις του προέδρου του ΣΕΒΑ Δ. Παντελέσκου: «Σε μια εποχή που είναι ηλεκτρονική και οι νέες τεχνολογίες απαιτούν ολοένα μεγαλύτερες οικονομικές επενδύσεις, αλλά και διαρκείς επενδύσεις στη γνώση, ο Ελληνας εκδότης κατορθώνει να επιβιώνει, παρά το μικρό τιράζ της παραγωγής και παρά την ιδιαιτερότητα της γλώσσας μας -σχεδόν αβοήθητος από την πολιτεία: με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που, αντί να προωθεί την αναγνωσιμότητα, αναπαράγει και διευρύνει την αποστήθιση, με την απουσία βιβλιοθηκών και με τη χαρακτηριστική αδυναμία ενός δυσκίνητου και γραφειοκρατικού κράτους να κατανοήσει την πολιτισμική σπουδαιότητα του κλάδου μας και να την αξιοποιήσει προς όφελος του τόπου μας», είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Παντελέσκος, χωρίς να παραγνωρίζει τη θεσμική και λειτουργική σημασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και «την προσπάθεια που καταβάλλει για την καλλιέργεια αναγνωστικής συνείδησης». Και επειδή ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία με τα πνευματικά δικαιώματα, επισήμανε κάτι που δεν ήταν γνωστό: ότι το υπουργείο Παιδείας ρύθμισε νομοθετικά, χωρίς τη συνυπογραφή του ΥΠΠΟ, το δικαίωμα χρήσης στα σχολικά βιβλία έργων των δημιουργών, χωρίς την άδειά τους. Υποθέτουμε, βέβαια, ότι για κάθε δημιουργό είναι τιμητική η παρουσία έργου του στα σχολικά εγχειρίδια!

Η 29η Γιορτή Βιβλίου άρχισε να υποδέχεται τους επισκέπτες της από την περασμένη Παρασκευή και ήδη πολλοί Αθηναίοι περπάτησαν κάτω από την Ακρόπολη και δίπλα στα βιβλία. Την Κυριακή το απόγευμα επικρατούσε το αδιαχώρητο στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στα χθεσινά εγκαίνια χαιρέτισε και ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα Χάμντι Λόζα, καθώς η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Αίγυπτο και τον Αιγυπτιώτη ελληνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή