Με… την «Ψυχή στο στόμα», όλα για τον «Κώδικα» στις Κάννες

Με… την «Ψυχή στο στόμα», όλα για τον «Κώδικα» στις Κάννες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιος, περνώντας χθες από τις Κάννες, δεν γνώριζε ότι σήμερα αρχίζει η 59η διοργάνωση του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου, θα πίστευε ότι οι προβολές δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν από τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ολοι οι χώροι του Palais, από την είσοδο, μέχρι τα περίπτερα της Αγοράς, είναι «υπό κατασκευήν». Ρολά μοκέτας, που δεν έχουν ακόμη στρωθεί, γιγαντοαφίσες που δεν έχουν προλάβει να καλύψουν την πρόσοψη του κτιρίου, υπηρεσίες που στήνονται μέχρι την τελευταία στιγμή…

Φυσικά, το μεγάλο γεγονός είναι η αποψινή παγκόσμια πρώτη προβολή του «Κώδικα Da Vinci» και το φεστιβάλ προσαρμόζει την εικόνα του σε αυτό το μεγάλο εμπορικό γεγονός (και στην Αθήνα η προπώληση είναι πρωτοφανής, περίπου στις 100.000 εισιτήρια). Στους χώρους του φεστιβάλ κυματίζουν μεγάλα πανό της Μόνα Λίζα, σε «πειραγμένες εκδοχές», όπου το διάσημο πορτρέτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι κοιτάζει περιπαικτικά κλείνοντας το ένα μάτι, φοράει τον Χρυσό Φοίνικα με καμάρι ή καλύπτεται από έναν μπερέ του γαλλικού ναυτικού. Οι συντελεστές του «Κώδικα Da Vinci» ετοιμάζονται να φτάσουν απόψε για την επίσημη πρεμιέρα, επιβαίνοντας σε ένα τρένο που, ξεκινώντας από τον σταθμό Waterloo του Λονδίνου, στοχεύει σε ρεκόρ ταχύτητας, καλύπτοντας την απόσταση μέχρι τις Κάννες. Στο κόκκινο χαλί, δίπλα στον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Γουόνγκ Καρ Γουάι, θα σταθούν ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ, ο Τομ Χανκς, η Οντρέ Τοτού, ο Ιαν Μακ Κέλεν και ο Ζαν Ρενό.

«Ψυχή στο στόμα»

Σαφώς λιγότερο λαμπερή είναι η ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ, η ωμή «Ψυχή στο στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη, που επιλέχθηκε για την Εβδομάδα Κριτικής, αν και δεν έχει καταφέρει να βρει ελληνική διανομή. Η ταινία του Οικονομίδη μοιάζει ταιριαστή επιλογή για το πρόγραμμα, που φέτος έχει στην αφίσα του ένα κάθισμα κινηματογράφου με μια πινέζα, που απειλεί να ενοχλήσει τον θεατή. Για την ταινία που παρουσιάζεται ως «πολύ εξαιρετική προβολή» (very special screening), ο κριτικός Πιερ Μουράτ γράφει στον κατάλογο του τμήματος: «Είναι ένα φιλμ, παράξενο και απελπισμένο, που αφορά την εξουσία και τον εξευτελισμό. Η αυθεντικότητα του Γιάννη Οικονομίδη βρίσκεται στο ότι αντικαθιστά την εικόνα με τον λόγο. Συνεχείς προσβολές, μια χυδαία λογοδιάρροια, που εξαγριώνει τους ήρωες. Δεν είναι ένα φιλμ αξιαγάπητο. Ομως ο νέος σκηνοθέτης ξεπερνά με θάρρος τη μαλθακότητα του σύγχρονου σινεμά». Ο σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ έγραψε εξάλλου για την ταινία: «Μια ακολουθία από σκηνές, κινηματογραφημένες με βλέμμα αμείλικτο και δίχως εφέ, κατά τη διάρκεια των οποίων οι χαρακτήρες αραδιάζουν ατελείωτους μονολόγους από χυδαιολογίες, απειλές, λόγια απελπισίας. Ή δέχονται αδιαμαρτύρητα φοβερές λεκτικές επιθέσεις, δυνατές σαν γροθιές». Η «Ψυχή στο στόμα» προβάλλεται στις Κάννες την Παρασκευή και το Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή