Μια εντυπωσιακή Εξοδος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια παράσταση για την ελευθερία που ακροβατεί ανάμεσα στο χθες και το σήμερα» είναι η τελευταία παραγωγή του Κωνσταντίνου Ρήγου για το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» από αύριο το βράδυ και μέχρι τις 28 του μήνα στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σε μουσική του Δημοσθένη Γρίβα, σκηνικά και κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου. Θα είναι μια εντυπωσιακή έξοδος…

Κάπου ανάμεσα στον χρόνο της ελληνικής επανάστασης και στις επαναστάσεις του σήμερα. H πολιορκία του Μεσολογγίου είναι κι εδώ, όπως και στο έργο του Διονυσίου Σολωμού, μια μεταφορά για την έννοια της ελευθερίας. Το Μεσολόγγι είναι ο περίκλειστος τόπος της ελευθερίας -ατομικής, συλλογικής, της παγκόσμιας ειρήνης- τόπος που γίνεται ολοένα πιο ουτοπικός. Και η Εξοδος είναι αναπόφευκτη. «H περίοδος του ρομαντισμού με ενδιέφερε ανέκαθεν και ο Διονύσιος Σολωμός είναι ένας ρομαντικός ποιητής. Επιπλέον ήθελα να προσεγγίσω ξανά ένα ελληνικό θέμα, έχοντας κάνει ήδη έναν κύκλο με έργα όπως «H Μνήμη των Κύκνων», «O Ταξιδιώτης του Χειμώνα» και «Το δωμάτιο του Igor». Και μόνο ο τίτλος του έργου προσδιορίζει μια κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης: μια ελεύθερη πολιορκία. H παράσταση έχει μινιμαλιστικές αναφορές στην περίοδο στην οποία αναφέρεται το έργο του Διονυσίου Σολωμού με τη χρήση συμβόλων όπως ο τσολιάς και η ελληνική σημαία, ωστόσο είναι ένα έργο σημερινό, μιλά για ανθρώπους εγκλωβισμένους στη μελαγχολική περίοδο που διανύουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο οποίος υπογράφει τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία του έργου. Βοηθός του η Αμάλια Μπένετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή