Πέντε συν πέντε εκθέτουν κατά κοινωνικού αποκλεισμού

Πέντε συν πέντε εκθέτουν κατά κοινωνικού αποκλεισμού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πέντε γνωστοί καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης απαντούν μέσω της τέχνης στις αντιδράσεις κατοίκων για τη μονάδα αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών ατόμων στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Συνεκθέτουν με πέντε καλλιτέχνες της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Το μήνυμα «αποδοχής όλων των ατόμων στο χώρο της τέχνης» στέλνουν ο Παύλος Βασιλειάδης, ο Κώστας Λαχάς, ο Δημήτρης Ξόνογλου, ο Γιώργος Τσακίρης και η Ελλη Χρυσίδου που παρουσιάζουν τα έργα τους δίπλα στις δημιουργίες των Δημήτρη Ζάχου, Θανάση Κοπριανού, Δήμητρας Λαΐου, Δημήτρη Ρακογιάννη και Θόδωρου Τζανταρμά.

Η πρωτοποριακή έκθεση με τίτλο «5+5=10 καλλιτέχνες συνεκθέτουν» εγκαινιάστηκε χθες στην Γκαλερί ZHTA-MI όπου το 1987 παρουσίασαν για πρώτη φορά από κοινού έργα τους οι ζωγράφοι των καλλιτεχνικών μονάδων από το ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το ψυχιατρικό νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, στο πλαίσιο έναρξης της τότε ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Εκτοτε, η «Πέτρα Ολύμπου» έκλεισε, οι μεταρρυθμίσεις με απώτερο στόχο την κοινωνική επανένταξη προχωρούν, αλλά υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αρνούνται να δεχθούν στη γειτονιά τους μονάδες αποασυλοποίησης. Κι όμως οι δημιουργοί αυτοί δεν έχουν εκπαιδευτεί στην τέχνη. Εχουν τη δική τους προσωπική καλλιτεχνική γλώσσα, το δικό τους ζωγραφικό λεξιλόγιο, ενώ τα έργα τους δεν δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, εξηγεί ο ψυχίατρος Παύλος Βασιλειάδης, υπεύθυνος της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας. Οι περισσότεροι, διευκρινίζει, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε εκθέσεις, ενώ ο Δημήτρης Ζάχος αναδείχθηκε μεταξύ των 27 καλύτερων της Ευρώπης σε μια έκθεση με συμμετοχή 1.200 ατόμων.

Αν υποτεθεί ότι η «ψυχική υγεία είναι σαν περιστρεφόμενη πόρτα», το εργαστήριο της μονάδας πολιτιστικής επικοινωνίας έχει συμβάλει θετικά στην πορεία της υγείας των ασθενών. Σχετική έρευνα του ψυχίατρου Παύλου Βασιλειάδη από τη δεκαετή λειτουργία της μονάδος έδειξε ότι η ασχολία με την τέχνη μείωσε κατά 4.000 τις μέρες νοσηλείας και απάλλαξε τους ασθενείς από 21 επανεισαγωγές.

Συνεπώς, «η δημιουργία λειτουργεί και θεραπευτικά. Η σταθερή δηλαδή πορεία μετά τη νοσηλεία επί πολλά χρόνια αποδίδεται στην ενασχόλησή τους με την τέχνη αλλά πάντα μ’ ένα ερωτηματικό», παρατηρεί ο κ. Βασιλειάδης. «Οι πέντε, πάντως, έχουν αποδείξει ότι τα καταφέρνουν οπότε το μήνυμα που μεταφέρουμε από κοινού είναι αποδοχή, ισοτιμία, συνεργασία. Ενα μήνυμα που θα θέλαμε να φθάσει όχι μόνο στον καλλιτεχνικό, αλλά κυρίως στον κοινωνικό χώρο και σ’ όσους παραμένουν άκαμπτοι στις θέσεις τους».

Η έκθεση που περιλαμβάνει 60 έργα ζωγραφικής και κατασκευές θα διαρκέσει ώς τις 20 Μαΐου. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή