Το Γκετί υπόσχεται νόστο ελληνικών αρχαιοτήτων

Το Γκετί υπόσχεται νόστο ελληνικών αρχαιοτήτων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θρίλερ των ελληνικών κλεμμένων αρχαιοτήτων που η χώρα μας διεκδικεί από το 1993, μπορεί να έχει αίσιο τέλος. Ηδη σε τρεις μήνες ξεκινάει η διαδικασία για τον επαναπατρισμό των αρχαίων αντικειμένων που όπως αναφέρουν πληροφορίες δεν είναι μόνο τέσσερα, αλλά περισσότερα. Τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του Μουσείου Πολ Γκετί με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και αργότερα τον ίδιο τον υπουργό, Γ. Βουλγαράκη. Συνάντηση, η οποία κράτησε από τις 11 το πρωί έως τις τρεις το μεσημέρι.

Η εντυπωσιακή πρόοδος που εμφανίζεται ξαφνικά στις σχέσεις των δύο πλευρών έχει να κάνει και με τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες το μουσείο, ειδικά μετά την αποκάλυψη της ανάμειξης της πρώην εφόρου Μάριον Τρου σε σκάνδαλο αρχαιοκαπηλίας, και τον ρόλο που έπαιξαν στην υπόθεση οι ιταλικές Αρχές. Ολα αυτά πλήγωσαν τη φήμη που Μουσείου Γκετί το οποίο παρουσιάζει πιο διαλεκτική στάση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη συνάντηση αυτή που ζητήθηκε από τη δική τους πλευρά, όταν μέχρι πρότινος απαξίωναν να απαντήσουν στις επιστολές του ΥΠΠΟ, δεν υπήρχε ατζέντα.

Ο διευθυντής του Michael Brand, όχι μόνο συζήτησε το θέμα της επιστροφής αλλά προέβη με τον υπουργό Πολιτισμού σε κοινή ανακοίνωση μπροστά στα ελληνικά και ξένα κανάλια. «Εδραιώνοντας ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Γκετί, οι εκπρόσωποι του Μουσείου, συμφώνησαν να εισηγηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος την επιστροφή μέρους των διεκδικούμενων από την ελληνική πλευρά, αρχαιοτήτων στο προσεχές μέλλον».

Από το περιβάλλον του κ. Βουλγαράκη, διαβεβαιώνουν πως το χρονικό όριο που έθεσε η ελληνική πλευρά είναι τρεις μήνες, ενώ οι απαιτήσεις της δεν περιορίζονται στα τέσσερα γνωστά αντικείμενα αλλά και σε πολλά ακόμη. «Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα οριστούν εκπρόσωποι των δύο πλευρών που θα αναζητήσουν την επίλυση των εκκρεμοτήτων στους επόμενους δυο με τρεις μήνες. H ικανοποίηση των αιτημάτων του ΥΠΠΟ θα καταστήσει δυνατή μια γόνιμη συνεργασία, που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως μακροχρόνιους δανεισμούς έργων τέχνης».

Θυμίζουμε ότι το μουσείο έχει στην κατοχή του χρυσό νεκρικό στεφάνι από τη Μακεδονία το οποίο χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ., μια ενεπίγραφη στήλη από τη Βοιωτία, κορμό γυναικείου αγάλματος αθηναϊκού εργαστηρίου και ένα ψηφισματικό ανάγλυφο, το οποίο είχε κλαπεί από το Μουσείο της Θάσου.

Είναι αλήθεια ότι κάθε πολιτική ηγεσία ακολουθούσε και διαφορετική τακτική στο θέμα. Οι παλαιότερες υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν «τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία», ενώ ο υφυπουργός Π. Τατούλης προτίμησε τη δικαστική.

Η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται πια το μουσείο διεθνώς σίγουρα θα ευνοήσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή αρχαιοτήτων, όπως και η αποτελεσματική έρευνα των Ιταλών που προηγήθηκαν και άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή