Εγκαταλελειμμένες οι κατακόμβες της Μήλου

Εγκαταλελειμμένες οι κατακόμβες της Μήλου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τύχη του έχει αφεθεί ένα από σημαντικότερα πρωτοχριστιανικά μνημεία της χώρας. Η αναστήλωση των κατακομβών της Μήλου αναβλήθηκε για δεύτερη συνεχή φορά, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων που έχουν εξασφαλιστεί για τον σκοπό αυτό. Τα αίτια των διαδοχικών αναβολών, πάντως, δεν έχουν διευκρινιστεί.

Οι κατάκομβες της Μήλου βρίσκονται στα νότια του νησιού, κοντά στο χωριό Τρυπητή. Ανάγονται στον 2ο μ.Χ. αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρωτοβυζαντινή εποχή. Περιλαμβάνουν περίπου τριακόσιους λαξευτούς τάφους σε τρεις μεγάλες στοές, οι οποίες επεκτείνονται σε έξι διαδρόμους συνολικού μήκους 184 μέτρων. Εξερευνήθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα από τους επιστήμονες εκείνης της εποχής.

Επειτα από πολυετείς αγώνες, η αναστήλωση των κατακομβών εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και εξασφάλισε το ποσό των 650.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης του έργου το υπουργείο Πολιτισμού. «Ωστόσο, ο πρώτος μειοδοτικός διαγωνισμός, τον Δεκέμβριο του 2005 κηρύχθηκε άγονος, ενώ ο δεύτερος, στις 8 Μαΐου 2006, ακυρώθηκε καθώς έπρεπε να υπάρξει έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κατακομβών Μήλου κ. Αντώνης Δρούγκας. «Η αναβολή αυτή θέτει πλέον σε κίνδυνο την πραγματοποίηση του έργου, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά». Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2007, χρονοδιάγραμμα που οριακά μπορεί να τηρηθεί καθώς τον χειμώνα η εξέλιξη των εργασιών θα είναι σαφώς πιο αργή.

Η αναστήλωση και δημιουργία δομών επισκεψιμότητας στις κατακόμβες της Μήλου θεωρείται ότι, εκτός από την προστασία του μνημείου, θα συμβάλει ουσιαστικά και στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί. Ο Σύλλογος Φίλων των Κατακομβών αναγκάζεται να επαναλαμβάνει τα αυτονόητα, καθώς βλέπει ορατό τον κίνδυνο απώλειας των κονδυλίων. «Οι κατακόμβες της Μήλου είναι από τις σημαντικότερες στον κόσμο, μαζί με εκείνες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων», λέει ο κ. Δρούγκας. «Η προστασία τους είναι κεφάλαιο για την Ελλάδα και είναι αδιανόητο να διακυβεύεται για γραφειοκρατικούς λόγους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή