ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνικό «φρένο» για δημοπρασία στο Λονδίνο

Την καθυστέρηση δημοπρασίας που θα γίνει στο Λονδίνο στις 26 του μηνός έχει ζητήσει η Ελλάδα, μέχρι να εξακριβώσει αν ορισμένα από τα αντικείμενα του καταλόγου έχουν πράγματι σχέση με τον Σάιμς, έμπορο τέχνης που συνδέεται με την υπόθεση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στην έπαυλη της Σχοινούσας.

Γι’ αυτό το σκοπό, το Σάββατο αναχωρούν για τη βρετανική πρωτεύουσα αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών προκειμένου να εξετάσουν αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ορισμένα από τα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν θα ξεπληρώσουν παλιές οφειλές του Σάιμς.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα αυξάνεται η αισιοδοξία ότι οι χειρισμοί του ΥΠΠΟ ίσως έχουν θετική έκβαση στην υπόθεση και κυρίως ότι θα ανοίξουν το δρόμο και σε άλλες επιστροφές.

Σειρά σχετικών δημοσιευμάτων είχαν χθες ο ξένος Τύπος και τα διεθνή πρακτορεία. Οπως αναφέρει το «Ασοσιέιτεντ», έπειτα από έντονες πιέσεις ο διευθυντής του Μουσείου Μάικλ Μπραντ συμφώνησε να επιστρέψει αρχαία που η Ελλάδα θεωρεί ότι εξήχθησαν παράνομα από το έδαφός της. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει αρχαιότητες και από άλλα αμερικανικά μουσεία, αφού τα τέσσερα αντικείμενα για τα οποία γίνεται τόσος λόγος, ανήκουν στα χιλιάδες που έχουν εξαχθεί από τη χώρα μας.

Το Ασοσιέιτεντ αναφέρεται και σε δήλωση του γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ, κ. Χρήστου Ζαχόπουλου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα νομικά δικαιώματά της κάθε φορά που προκύπτουν νέα στοιχεία για την υπόθεση. Επίσης, ότι «ακολουθείται συγκεκριμένη πολιτική που θέτει στόχους». Λόγος γίνεται και για τα 300 αντικείμενα που βρέθηκαν στην Πάρο και τη Σχοινούσα.

Η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» σημειώνει μεταξύ άλλων πως η χώρα μας «κέρδισε τον πρώτο γύρο στη μάχη» με ένα από τα πιο πλούσια μουσεία του κόσμου, σχετικά με την επιστροφή ανεκτίμητων αρχαιοτήτων. Επίσης, ότι η προχθεσινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας έντονης πίεσης της Ελλάδας και των Ιταλών. Μια προσπάθεια από το μουσείο να κλείσει ένα «πολύ δυσάρεστο κεφάλαιο» και να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας αγωγής που θα έχει μεγάλο κόστος.