Εργα Τέτση στην Ανδρο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην ελληνική ζωγραφική για το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Υστερα από ένα ιδιαίτερα επιθετικό κύκλο εκθέσεων με σημαντικούς Ευρωπαίους, κατά κύριο λόγο, ζωγράφους και γλύπτες, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος στη Χώρα της Ανδρου θα φιλοξενήσει φέτος έναν Ελληνα καλλιτέχνη: τον Παναγιώτη Τέτση. H επιλογή φαντάζει σχεδόν αυτονόητη καθώς η έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 25 Ιουνίου εστιάζει στην ιδιαίτερη σχέση του ζωγράφου με τη θάλασσα. O Παναγιώτης Τέτσης, μέσα από τα θαλασσινά του τοπία, αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο γνήσιους εκφραστές της θαλασσογραφικής μας παράδοσης.

Στην έκθεση της Ανδρου θα δούμε ελαιογραφίες και υδατογραφίες, μνημειακών κατά το πλείστον διαστάσεων, αλλά και νέα έργα τα οποία ο Π. Τέτσης φιλοτέχνησε με αφορμή ακριβώς τη φετινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος. Ανάμεσα στα εκθέματα και η «Ανατολή στον καινούργιο αιώνα» που ο Ελληνας ζωγράφος είχε φιλοτεχνήσει ειδικά για την «K». Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλλονται καθημερινά σε αίθουσα του Μουσείου ταινίες για τη ζωή και το έργο του Παναγιώτη Τέτση.

Η θάλασσα ως βίωμα

Τη σχέση του Υδραίου ζωγράφου με τη θάλασσα επανατοποθετεί με το εισαγωγικό του κείμενο στον υπό έκδοση κατάλογο ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: «O Τέτσης ζωγραφίζει τη θάλασσα έτσι όπως τη βίωσε και συνεχίζει να τη βιώνει έως τώρα. Αφουγκράζεται τους παλμούς της όπως αυτοί επαναλαμβάνονται από τα βάθη του χρόνου. Μέσα από αθέατες νομοτέλειες, τη ζωγραφίζει όπως έμαθε να την περιεργάζεται από παιδί. Ετσι όπως αυτή φόρτισε τη μνήμη του. Τη θάλασσα του καλοκαιριού όταν υποβάλλεται στην εκθαμβωτική δύναμη του φωτός της Μεσογείου. Τη νωχελική θάλασσα της νύχτας όταν το φεγγάρι παίζει με τα νερά της, προτρέποντας το λογισμό και το μάτι, στη ρέμβη του μυστηρίου του ονείρου. Τη θάλασσα που ζει τη δική της σιωπηλή ζωή αναμένοντας την καταιγίδα. Αυτή άλλωστε τη θάλασσα προτιμά να ζωγραφίζει ο ίδιος, τη φουρτουνιασμένη, τη θάλασσα του χειμώνα».

Στην παράδοση των προηγούμενων χρόνων, η έκθεση πλαισιώνεται από συζήτηση στρογγύλης τραπέζης που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της Ανδρου το πρωί της Κυριακής 25 Ιουνίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει, όπως και στο παρελθόν», η πρύτανις και πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. «Μάστορας στην ελαιογραφία ο Τέτσης, αλλά και κορυφαίος ακουαρελίστας, όπως επίσης και χαράκτης, αφήνει την αίσθηση ότι σε κάθε έργο θέλει να υπερβεί τα όρια των ασκημένων τεχνικών του και να αφεθεί στο τυχαίο, αλλά ο θεατής δεν γνωρίζει πότε κάτι τέτοιο γίνεται, καθώς οι πίνακες έχουν έκδηλη αίσθηση ολοκλήρωσης, παρά το non finito στις γρήγορες πινελιές», σημειώνει ο τεχνοκριτικός και σημειολόγος Χάρης Καμπουρίδης στον εξαιρετικά φροντισμένο κατάλογο που θα κυκλοφορήσει με την ευκαιρία της έκθεσης. Στον κατάλογο θα βρείτε επίσης κείμενο του Τζουλιάνο Σεραφίνι, κριτικού και ιστορικού Τέχνης, καθώς και βιογραφικό σημείωμα εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό καθώς και αναλυτική βιβλιογραφία. Ειδικά για την περίοδο του Αυγούστου έχουν προβλεφθεί καθημερινά ξεναγήσεις καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 – 13 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή