Πλούσιος ο φετινός Ιούλιος του χορού στην Καλαμάτα

Πλούσιος ο φετινός Ιούλιος του χορού στην Καλαμάτα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O αριθμός δώδεκα έχει μια ιδιαίτερη γοητεία…». Πόσω μάλλον όταν συμπίπτει με σημαντικά γεγονότα, όπως αυτά που ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Βίκυ Μαραγκοπούλου. Τα μάτια όσων αγαπούν την τέχνη του χορού είναι στραμμένα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσμονή στο φετινό 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, που θα ξεκινήσει στις 14 και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου. Και όχι μόνο επειδή το πρόγραμμά του είναι πιο πλούσιο από κάθε άλλη χρονιά με τη συμμετοχή έντεκα χορευτικών σχημάτων από οκτώ διαφορετικές χώρες. H εφετινή χρονιά είναι καθοριστική για την αγαπημένη πόλη του χορού, αφού πριν από λίγους μήνες υπεγράφη από τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη η Προγραμματική Σύμβαση του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, η οποία ανέρχεται στο αυξημένο κονδύλιο των 480.000 ευρώ (ανά έτος για τρία χρόνια). Αυτό όμως που είναι το σημαντικότερο, όπως τόνισε και η Βίκυ Μαραγκοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, δεν είναι τόσο το ποσό «όσο η έγκαιρη χρηματοδότηση…».

«Ο ρόλος του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας στην ανάπτυξη της χορευτικής τέχνης είναι νομίζω αναμφισβήτητος. Οπως αναμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι αξίζει να του δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Βουλγαράκης, παρών στη συνέντευξη Τύπου. O υπουργός Πολιτισμού δεν παρέλειψε να εκφράσει τη διάθεση υποστήριξής του προς τον ελληνικό χορό γενικότερα: «Αν και στον τακτικό προϋπολογισμό δεν υπήρχε εγγραφή για τις επιχορηγήσεις του χορού στην περίοδο 2005-2006 αποφάσισα, συνεκτιμώντας τις τρέχουσες αναγκαιότητες, να διαθέσω το απαιτούμενο κονδύλιο. Ετσι, μετά και την αντικατάσταση του μέλους που είχε παραιτηθεί, θα ξεκινήσουν άμεσα οι συνεδριάσεις της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την εξέταση των πενήντα έξι συνολικά αιτήσεων της φετινής περιόδου».

Το πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ ξεκινά με τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι χορογραφημένες από τον κορυφαίο Ανζελέν Πρελζοκάζ (14, 15/7). H ανερχόμενη Γιασμίν Γκοντέρ (15, 16/7) θα μας φέρει κοντά στη σκηνή του σύγχρονου ισραηλινού χορού, ενώ ο Ντέιβιντ Ζαμπράνο (χορευτής και χορογράφος με καταγωγή από τη Βενεζουέλα) θα παρουσιάσει μαζί με τον δικό μας Ερμή Μαλκότση το ντουέτο «Maza-Dama» (15, 16, 20/7). Ελληνικές παρουσίες για εφέτος η Ζωή Δημητρίου, ο Φώτης Νικολάου και η Κύπρια Alexandra Waierstall (17, 18, 19/7). Ακολουθούν οι «Βία Κάτλεχονγκ» (16/7) από τη Νότιο Αφρική με χορούς αντίστασης κατά του Απαρτχάιντ, οι «Πίπινγκ Τομ» από το Βέλγιο με το «Le Salon» (20, 21/7), η Σόνια Μπατίστα από την Πορτογαλία (21, 22/7), ο Αυστριακός Κρις Χάρινγκ (22, 23/7) και τέλος ο Εμάνουελ Γκατ από το Ισραήλ (23/7).Σ. Βουλγαρη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή