Ενα βιβλίο για το χρονικό της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ενα βιβλίο για το χρονικό της γενοκτονίας των Αρμενίων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αίθουσα εκδηλώσεων στο «104» ήταν κατάμεστη από κόσμο προχθές το βράδυ. Προσκεκλημένος της ελληνικής αρμενικής κοινότητας ήταν ο Αμερικανός συγγραφέας Πίτερ Μπαλακιάν, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου του στα ελληνικά, «O Τίγρης φλέγεται. H Αρμενική Γενοκτονία και η ολιγωρία της Δύσης» (εκδ. Καστανιώτη). Το πρώτο ήταν «Το μαύρο σκυλί της μοίρας» (εκδ. Καστανιώτη), ένα αυτοβιογραφικό κείμενο γύρω από το πώς ανακάλυψε την τραγωδία του λαού του.

Με το «O Τίγρης φλέγεται» ο Π. Μπαλακιάν βούτηξε στα βαθιά νερά της ιστοριογραφίας, καταγράφοντας το χρονικό της Γενοκτονίας, ενώ παράλληλα έφερε στο φως το μαζικό ανθρωπιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ την εποχή εκείνη, καθώς και το γενικότερο ενδιαφέρον των αμερικανικών MME στην Αρμενική Γενοκτονία. «Μόνο μέσα στο 1915 οι New York Times δημοσίευσαν περισσότερα από 145 άρθρα πάνω στο Αρμενικό Ζήτημα», δήλωσε προχθές στο «104» ο Π. Μπαλακιάν. O αρμενικής καταγωγής συγγραφέας μίλησε για την τραγωδία της Αρμενίας προβάλλοντας παράλληλα εικονογραφικό υλικό από τα γεγονότα της εποχής. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κοινού, αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. «Οσο θα αντιδρά υστερικά πάνω σε αυτό το ζήτημα, καθώς και σε άλλα σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα, δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει μέλος της E.E.», είπε. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του Ισραήλ αλλά και των αμερικανικών κυβερνήσεων στη μη αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τόνισε πως, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Μπους και το «άθλιο καθεστώς που έχει επιβάλει στην Αμερική, η Γαλλία όρθωσε το ανάστημά της στην Τουρκία και αναγνώρισε την Γενοκτονία».

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν, ενώ για το βιβλίο μίλησε ο δημοσιογράφος και μεταφραστής του βιβλίου Ηλίας Μαγκλίνης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή